Eξι μήνες μετά την πρώτη μείωση παραγωγής, στην οποία προχώρησε ο ΟΠΕΚ ως απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση, οι κινήσεις του καρτέλ φαίνεται να αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Αν και οι ζοφερές προβλέψεις για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας κρατούν την τιμή του μαύρου χρυσού κοντά στα 45 δολ. το βαρέλι -100 και πλέον δολάρια κάτω από το ιστορικό ρεκόρ του περασμένου Ιουλίου- η εικόνα στις φυσικές αγορές πετρελαίου είναι μάλλον ενθαρρυντική για τις παραγωγούς χώρες.
Eξι μήνες μετά την πρώτη μείωση παραγωγής, στην οποία προχώρησε ο ΟΠΕΚ ως απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση, οι κινήσεις του καρτέλ φαίνεται να αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

Αν και οι ζοφερές προβλέψεις για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας κρατούν την τιμή του μαύρου χρυσού κοντά στα 45 δολ. το βαρέλι -100 και πλέον δολάρια κάτω από το ιστορικό ρεκόρ του περασμένου Ιουλίου- η εικόνα στις φυσικές αγορές πετρελαίου είναι μάλλον ενθαρρυντική για τις παραγωγούς χώρες.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για στενότητα προσφοράς, κάτι που ίσως να σημαίνει ότι δεν χρειάζονται μεγάλες επιπλέον περικοπές στην παραγωγή του ΟΠΕΚ, τα μέλη του οποίου θα συναντηθούν στις 15 Μαρτίου για να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των έως τώρα κινήσεών τους.

Εξαιτίας εν μέρει της μειωμένης προσφοράς από τα μέλη του οργανισμού, έχει αυξηθεί η τιμή του ρωσικού αργού, η αγορά καυσίμων στην Ευρώπη ανακάμπτει και τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αρχίζουν να υποχωρούν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα αμερικανικά αποθέματα υποχώρησαν κατά 700.000 βαρέλια στα 3,65 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα, που έληξε στις 27 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για αξιοσημείωτη μείωση των αποθεμάτων, όχι όμως στο βαθμό που θα ήθελε ο ΟΠΕΚ.

Οι αξιωματούχοι του οργανισμού θέλουν να δουν τα αποθέματα στις ανεπτυγμένες οικονομίες να υποχωρούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση για 52 ημέρες και όχι για 57 ημέρες, όπως συμβαίνει σήμερα. Η στενότητα προσφοράς προς το παρόν αρκεί μόνο για να αποτρέψει περαιτέρω διολίσθηση των τιμών του αμερικανικού αργού και του μπρεντ και όχι να οδηγήσει σε ουσιαστική αύξησή τους.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως σήμερα οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες έχουν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή τους συνολικά κατά 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

(Από την εφημερίδα Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 09/03/2009)