Στα 46 δολ. υποχώρησε το αργό εν αναμονή ΟΠΕΚ

Καθοδικά κινήθηκαν οι τιμές του αργού εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του OPEC προκειμένου να αποφασίσει για νέα περικοπή της παραγωγής του. Το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου για το αργό πετρέλαιο κατέγραψε πτώση 78 cents ή 1,7% και έκλεισε στα 46,25 δολάρια το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Για έβδομο συνεχόμενο μήνα τόσο ο OPEC όσο και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας μείωσαν τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση του αργού για το 2009, καθώς και τις προοπτικές των αποθεμάτων.
Energia.gr
Σαβ, 14 Μαρτίου 2009 - 10:39

Καθοδικά κινήθηκαν οι τιμές του αργού εν όψει της σημερινής συνεδρίασης του OPEC προκειμένου να αποφασίσει για νέα περικοπή της παραγωγής του. Το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου για το αργό πετρέλαιο κατέγραψε πτώση 78 cents ή 1,7% και έκλεισε στα 46,25 δολάρια το βαρέλι, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Για έβδομο συνεχόμενο μήνα τόσο ο OPEC όσο και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας μείωσαν τις προβλέψεις τους για τη ζήτηση του αργού για το 2009, καθώς και τις προοπτικές των αποθεμάτων.

Και οι δυο οργανισμοί μείωσαν τις προβλέψεις τους κατά περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2009. Η ΙΕΑ προχώρησε σε αρνητική αναθεώρηση των προβλέψεών της στα 84,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, με πτώση 1,25 βαρελιών σε σύγκριση με το 2008.

Ο ΟΠΕΚ από την πλευρά του προχώρησε σε μείωση των εκτιμήσεών του κατά 1,01 εκατ. βαρέλια ημερησίως στα 84,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. "Η παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά είναι κορεσμένη και ο OPEC θα μειώσει την παραγωγή εάν χρειαστεί", δήλωσε νωρίτερα ο Shokri Ghanem, πρόεδρος της κρατικής National Oil Corp. της Λιβύης.

Άλλοι υπουργοί Πετρελαίου έχουν ζητήσει από τον Οργανισμό να σταματήσει τις μειώσεις στην παραγωγή.

Αναλυτής της Australia & New Zealand Banking Group σχολιάζει ότι η αγορά βλέπει πως τα πτωτικά ρίσκα παραμένουν ακόμη σε ό,τι αφορά στη ζήτηση, ωστόσο υπάρχει και ανοδικό ρίσκο, που θα γίνει πιο έκδηλο εάν ο OPEC προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής το Σαββατοκύριακο.