Η «ιδανική» τιμή για το βαρέλι του πετρελαίου είναι «μεταξύ 60 και 75 δολαρίων», εκτιμά ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλι αλ Ναΐμι, την επομένη της απόφασης του ΟΠΕΚ να μην προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής του, απόφαση η οποία οδήγησε σήμερα σε υποχώρηση κατά 4,5% της τιμής του αμερικανικού ελαφρού αργού.
Η «ιδανική» τιμή για το βαρέλι του πετρελαίου είναι «μεταξύ 60 και 75 δολαρίων», εκτιμά ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλι αλ Ναΐμι, την επομένη της απόφασης του ΟΠΕΚ να μην προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής του, απόφαση η οποία οδήγησε σήμερα σε υποχώρηση κατά 4,5% της τιμής του αμερικανικού ελαφρού αργού.

«Θα έλεγα ότι η ιδανική τιμή του πετρελαίου που θα επιτρέψει στους περιθωριακούς παραγωγούς εναλλακτικών ενεργειακών πόρων να διαθέσουν περισσότερους πόρους στην αγορά είναι μεταξύ 60 και 75 δολαρίων το βαρέλι», τόνισε ο κ. αλ Ναΐμι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο ενεργειακού και περιβαλλοντικού συνεδρίου στη Γενεύη.

Ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ενεργειακή αγορά θα παραμείνουν για δεκαετίες τα ορυκτά καύσιμα και πρέπει να γίνουν πιο «καθαρά» και πιο αποτελεσματικά, υποστήριξε στο συνέδριο ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου.

«Αν και οι ημέρες του 'εύκολου' πετρελαίου έχουν παρέλθει, οι ημέρες του πετρελαίου ως πρωταρχική πηγή καυσίμων για τους κατοίκους του πλανήτη απέχουν πολύ από το να αποτελούν παρελθόν», είπε ο κ. αλ Ναΐμι, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος θα βασίζεται για δεκαετίες στα ορυκτά καύσιμα για την κάλυψη των τεσσάρων πέμπτων των ενεργειακών αναγκών του.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία στο να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας μόνον στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, οι οποίες σήμερα παίζουν συμπληρωματικό ρόλο μόνον. Κατά συνέπεια, πρέπει άμεσα να εστιάσουμε στο να κάνουμε τα ορυκτά καύσιμα πιο 'καθαρά' και πιο αποτελεσματικά», πρόσθεσε.

Επέσυρε την προσοχή των συνέδρων στις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας στην ηλιακή ενέργεια και εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα γίνει ο μεγαλύτερος παγκοσμίως προμηθευτής ηλιακής ενέργειας.

«Ο μεγαλύτερος παγκοσμίως εξαγωγέας πετρελαίου ελπίζει να καταστεί, επίσης, ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλιακής ενέργειας στον πλανήτη, κάποια στιγμή», υπογράμμισε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου. «Ολες οι ενεργειακές πηγές θα έχουν ρόλο να παίξουν στην κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης», τόνισε.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι τα αποθέματα πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, τα μεγαλύτερα στον πλανήτη, επαρκούν για τουλάχιστον 80 χρόνια με τους σημερινούς ρυθμούς άντλησης και δήλωσε «ικανοποιημένος» με τη χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ.

Η χθεσινή απόφαση του ΟΠΕΚ να μη προχωρήσει σε νέα μείωση της παραγωγής και να εστιάσει στην πλήρη συμμόρφωση των χωρών-μελών του στις ισχύουσες ποσοστώσεις πυροδότησε, σήμερα, πιέσεις τις τιμές του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε έως και στα 43,62 δολάρια, για να περιοριστεί στη συνέχεια η πτώση της τιμής και να ανακάμψει στα 44,28 δολάρια, χάνοντας 1,98 δολάρια σε σχέση με το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής.

Η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ υποχωρούσε το μεσημέρι στα 43,80 δολάρια - νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και στα 43,48 δολάρια - χάνοντας 2,08 δολάρια σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής.

(www.kathimerini.gr, 16/03/2009)