Την τέταρτη κοινοπραξία, με σκοπό την άντληση αργού στη Ζώνη του Ορινόκο, ετοιμάζονται να συστήσουν η Ρωσία – Νο2 παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο – και η Βενεζουέλα. Στόχος των δύο χωρών είναι η παραγωγή αργού στο πεδίο Junin 6 της πιο πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής στη Βενεζουέλα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κρατική Petroleos de Venezuela, ή αλλιώς PDVSA.
Την τέταρτη κοινοπραξία, με σκοπό την άντληση αργού στη Ζώνη του Ορινόκο, ετοιμάζονται να συστήσουν η Ρωσία – Νο2 παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο – και η Βενεζουέλα. Στόχος των δύο χωρών είναι η παραγωγή αργού στο πεδίο Junin 6 της πιο πλούσιας σε πετρέλαιο περιοχής στη Βενεζουέλα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κρατική  Petroleos de Venezuela, ή αλλιώς PDVSA.

Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ιγκόρ Σέτσιν και ο υπουργός Ενέργειας και Πετρελαίου της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρεζ. Η Ρωσία εδραιώνει, έτσι, την πρωτοκαθεδρία της στη Ζώνη του Ορινόκο, καθώς δραστηριοποιείται ήδη σε τρεις περιοχές μέσω των Lukoil, Gazprom και TNK-BP.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της PDVSA για το 2007, κινεζικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σε δύο περιοχές του Ορινόκο, ενώ περισσότερες από 10 χώρες έχουν παρουσία σε μια από τις περιοχές του.

Η Βενεζουέλα, η χώρα με τα δεύτερα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα αργού στον κόσμο, απαιτεί από την PDVSA να κατέχει πλειοψηφικό μερίδιο σε οποιαδήποτε κοινοπραξία συστήσει στον πετρελαϊκό τομέα. Στην ανακοίνωση της εταιρείας δεν διευκρινίζεται ποιός θα είναι ο εταίρος της στην ανάπτυξη του Junin 6.

Πέρυσι, πέντε ρωσικοί πετρελαϊκοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένων των τριών που αναπτύσσουν ήδη έργα στη Ζώνη του Ορινόκο καθώς και των Rosneft και Surgutneftegaz, σύστησαν εταιρεία με την επωνυμία Consorcio Ruso και σκοπό την ανάληψη έργων στη Βενεζουέλα. Η εν λόγω κοινοπραξία θα κατέχει μειοψηφικό ποσοστό στο ανωτέρω έργο, όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar Tass.