Η Total, ο τρίτος μεγαλύτερος όμιλος πετρελαίου στην Ευρώπη, συμφώνησε να συνεχίσει την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars, όπως ανακοίνωσε το Ιράν. «Πιστεύουμε ότι η Total συμφώνησε να συνεχίσει τον ρόλο της στην ανάπτυξη του South Pars», δήλωσε χθες από τη Γενεύη ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Γκολαμχοσεΐν Νοζάρι.
Η Total, ο τρίτος μεγαλύτερος όμιλος πετρελαίου στην Ευρώπη, συμφώνησε να συνεχίσει την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου South Pars, όπως ανακοίνωσε το Ιράν. «Πιστεύουμε ότι η Total συμφώνησε να συνεχίσει τον ρόλο της στην ανάπτυξη του South Pars», δήλωσε χθες από τη Γενεύη ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Γκολαμχοσεΐν Νοζάρι. «Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αναπτύσσουμε τα κοιτάσματά μας και να δώσουμε ευκαιρίες σε ορισμένες εταιρείες. Εξαρτάται από αυτές», τόνισε.

Τα σχόλια του Νοζάρι έρχονται σε αντίθεση με πρόσφατο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Τεχεράνη θα αναζητήσει άλλον εταίρο για την ανάπτυξη του εν λόγω κοιτάσματος. Η Total, «δεχόμενη άμεσες πιέσεις από τις ΗΠΑ, δεν έχει κάνει καμία πρόοδο στο έργο για την ανάπτυξη της Φάσης 11 του South Pars», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της National Iranian Oil Co., στις 11 Μαρτίου, όπως μετέδωσε το Islamic Republic News Agency.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τη National Iranian Oil, η γαλλική εταιρεία άφησε να εννοηθεί ότι «δεν μπορεί να έχει ενεργή παρουσία στο πρότζεκτ, εξ αιτίας των κυρώσεων εναντίον του Ιράν», φέρεται να δήλωσε ο ίδιος. «Το Ιράν θα διαλέξει έναν άλλο εταίρο για να μεταφέρει τις μετοχές αυτής της εταιρείας», πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν έχει ήδη επιλεγεί μια νέα επιχείρηση.

Η Total ανέστειλε τις επενδύσεις στο South Pars την περασμένη χρονιά, επικαλούμενη τις διαταραγμένες σχέσεις της Τεχεράνης με τη Δύση. Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι αναπτύσσει πυρηνικά όπλα – κάτι το οποίο αρνείται η ισλαμική χώρα. Ο γαλλικός όμιλος κατέχει μερίδιο 30% στο South Pars, ένα έργο στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αξίας δύο δισ. δολαρίων.