Εντονος προβληματισμός επικρατεί όσον αφορά τις ενεργειακές επιλογές της χώρας στο μέλλον, καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΑΕ) του Νοεμβρίου 2008, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να περιοριστεί κατά τα 2/3 μέχρι το 2030, εξαιτίας της γήρανσης της παραγωγικής βάσης.

Εντονος προβληματισμός επικρατεί όσον αφορά τις ενεργειακές επιλογές της χώρας στο μέλλον, καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΑΕ) του Νοεμβρίου 2008, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να περιοριστεί κατά τα 2/3 μέχρι το 2030, εξαιτίας της γήρανσης της παραγωγικής βάσης. Ετσι, το έτος 2030 αναμένεται να αποτελέσει το σημείο καμπής, δηλαδή το όριο που ονομάζεται «κορύφωση της παραγωγής πετρελαίου», μετά το οποίο η παραγωγή λόγω γήρανσης των κοιτασμάτων και περιορισμού των ανακαλύψεων νέων πετρελαιοπηγών θα οδηγηθεί σε αμετάκλητη πτώση και σε αντίστοιχη αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Εναλλακτικά καύσιμα

Το ζήτημα της κορύφωσης της πετρελαϊκής παραγωγής, που συζητήθηκε χθες εκτενώς σε διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, την οποία διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το περιοδικό Auto Business Review, έφερε στο προσκήνιο την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των Εναλλακτικών Καυσίμων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Πολιτικής, Ραφαήλ Μωυσή, «το πετρέλαιο θα υποκατασταθεί προτού εξαντληθεί». Πρόσθεσε όμως ότι η επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ ως μέσο εξόδου από την παγκόσμια οικονομική κρίση θέλει ιδιαίτερη προσοχή. «Μπορεί η κοινωνία να προτιμήσει τις θέσεις εργασίας του πετρελαίου από τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα», εξήγησε.

Δημόσια κτίρια

Στη Μακρόνησο και στη Γυάρο πρότεινε ο πρώην υπουργός κ. Στέφανος Μάνος να γίνουν αιολικά πάρκα, καθώς και στα εκατοντάδες άλλα ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας, παραγόμενη από αιολική. «Εμείς, αντί για δίκτυο υποδομής για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από την αιολική, επενδύουμε σε αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία», τόνισε. Πρότεινε, επίσης, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στα προαναφερθέντα νησιά, μαζί με μια μαζική προσπάθεια για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων της Ελλάδας.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 17/03/2009)