Τα τεύχη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του Μαυροβουνίου Elektrprivreda Crne Gore (EPCG), απέκτησε η Edison έναντι 50.000 ευρώ. Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου επισημαίνει πως, εκτός της Edison, τα τεύχη του διαγωνισμού απέκτησαν η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Σερβίας (EPS), η ρωσική Inter Rao και η ιταλική A2A.
Τα τεύχη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του Μαυροβουνίου Elektrprivreda Crne Gore (EPCG), απέκτησε η Edison έναντι 50.000 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου επισημαίνει πως, εκτός της Edison, τα τεύχη του διαγωνισμού απέκτησαν η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού της Σερβίας (EPS), η ρωσική Inter Rao και η ιταλική A2A.

Η επιτροπή του διαγωνισμού εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους ξένους επενδυτές. Σύντομα, θα καθορίσει τους όρους απόκτησης μεριδίου της EPCG, μέσω αύξησης του κεφαλαίου της.

Ο διαγωνισμός για την απόκτηση του 18,3% της EPCG ορίζει ότι ο στρατηγικός εταίρος θα πρέπει να προσφέρει επαναγορά των μετοχών μειοψηφίας στην ίδια τιμή με αυτή των κρατικών μετοχών. Το Μαυροβούνιο κατέχει το 70,6% των μετοχών της εταιρείας, ενώ επενδυτικά funds κατέχουν το 17%. Το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει σε μικρομετόχους.

Οι επενδυτές, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, πρέπει να έχουν ετήσια έσοδα που υπερβαίνουν τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ η πιστοληπτική τους αξιολόγηση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον “BBB-” από τη Standard & Poor's ή “Baa3” από τη Moody's.

Η EPCG διαθέτει ένα θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο, δύο μεγάλα και επτά μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ενώ τα περιουσιακά της στοιχεία υπολογίζονται στα 992 εκατ. ευρώ.