Σταθεροί στην άρνησή τους να αυξήσουν τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης παρέμειναν και χθες οι περισσότεροι από τους «27» της Ενωσης στην τακτική εαρινή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, παρά την κοινωνική αναταραχή που απλώνεται σταδιακά σε όλη την Ευρώπη.
Σταθεροί στην άρνησή τους να αυξήσουν τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης παρέμειναν και χθες οι περισσότεροι από τους «27» της Ενωσης στην τακτική εαρινή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, παρά την κοινωνική αναταραχή που απλώνεται σταδιακά σε όλη την Ευρώπη.

Την εξάπλωση των διαδηλώσεων και απεργιών πυροδοτούν τόσο η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, που δεν αποκλείεται να υπερβεί το 10% πανευρωπαϊκά το 2010, όσο και οι απαντήσεις που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα, μέτρα όπως η προσωρινές αργίες ή οι μειωμένες βάρδιες μάλλον ανησυχία έχουν προκαλέσει στα ευρωπαϊκά συνδικάτα τα οποία ζήτησαν χθες την εκπόνηση πραγματικά ευρωπαϊκής στρατηγικής για το ζήτημα.

Η πίεση του πεζοδρομίου έχει έρθει να προστεθεί σε εκείνη που πηγάζει από τη Ουάσιγκτον για αύξηση των κονδυλίων ύψους περίπου 400 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εξαγγελθεί υπό τη μορφή «πακέτων» αντιμετώπισης της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πολλά κράτη-μέλη.

Ομως για την ανεργία έχει ήδη προβλεφθεί ειδική σύνοδος κορυφής στις αρχές Μαΐου και παρά τους θορύβους αγωνίας που εξέπεμψε και η χθεσινή σύνοδος κορυφής, οι συνταγές που έχει να προσφέρει η Ευρώπη δεν είναι εύπεπτες: ευέλικτες μορφές εργασίας, μερική απασχόληση, συμπίεση ωραρίου και αποδοχών και γενικά οτιδήποτε δεν αποτελεί ευθεία απόλυση, από κοινού με εκκλήσεις για αύξηση του μεγέθους και της διάρκειας των επιδομάτων ανεργίας σε όσες χώρες το αντέχουν.

Για δε μια ενδεχόμενη αύξηση των πακέτων ανάκαμψης, η απάντηση υπήρξε και χθες αρνητική, με την Ενωση να αρνείται ουσιαστικά να «τυπώσει χρήμα» κατά το αμερικανικό πρότυπο τουλάχιστον πριν αποδειχθεί ότι τα ήδη εξαγγελθέντα δεν επαρκούν.

Το ενδιαφέρον στράφηκε στη γενεσιουργό αιτία της κρίσης, την τοξική δηλητηρίαση των τραπεζών και τους τρόπους αντιμετώπισής της, ώστε να λειτουργήσει εκ νέου ο τραπεζικός δανεισμός και, κατά προέκτασιν, η «πραγματική» οικονομία.

Είναι μια προσέγγιση που δεν βρίσκει ιδιαίτερη ανταπόκριση στη Ουάσιγκτον και το Λονδίνο που φύσει και θέσει φοβούνται κάθε συζήτηση για εντατικότερη επιτήρηση και στενότερα κανονιστικά πλαίσια. Αντιθέτως, έχουν «ποντάρει» σχεδόν τα πάντα στον πακτωλό ενισχύσεων που τρομάζει, φύσει και θέσει, πολλούς Ευρωπαίους, έστω κι αν ορισμένοι εξ αυτών, όπως οι Ισπανοί εξέφραζαν και χθες ευχή μάλλον, παρά ελπίδα ότι θα καμφθούν οι αντιστάσεις των «φρονίμων» και θα διαθέσουν κάποια επιπλέον κονδύλια.

Ομως επικεφαλής του στρατοπέδου των «φρονίμων», η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε και χθες ότι πρέπει να δοθεί χρονικό περιθώριο στα υφιστάμενα μέτρα να αποδώσουν καρπούς, ενώ συμπλέων, ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ επεσήμανε ότι «φθάσαμε στο σημείο όπου έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε»…

Για τηλεπικοινωνίες, ενέργεια

Σε ό,τι αφορά την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας το μόνο υπό συζήτηση θέμα ήταν η συγχρηματοδότηση με 5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό έργων για την κατασκευή δικτύων τηλεπικοινωνιών και ενέργειας. Εξ αυτών η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ για τους αγωγούς φυσικού αερίου που διέρχονται από το έδαφός της με προορισμό την Ιταλία και, προσεχώς, τη Βουλγαρία.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 20/03/2009)