Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων το βαρέλι κινήθηκαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου όλη την ημέρα χθες (19/3) τόσο στο NYMEX της Ν. Υόρκης όσο και στο ICE του Λονδίνου. Συγκεκριμένα το WTI έκλεισε στα $51,25/βαρέλι ενώ το Brent στα $50,30/βαρέλι, αποκαθιστώντας ένα πνεύμα αισιοδοξίας στους traders αλλά και στην πετρελαϊκή βιομηχανία που είδαν τις τιμές να διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων το βαρέλι κινήθηκαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου όλη την ημέρα χθες (19/3) τόσο στο NYMEX της Ν. Υόρκης όσο και στο ICE του Λονδίνου. Συγκεκριμένα το WTI έκλεισε στα $51,25/βαρέλι ενώ το Brent στα $50,30/βαρέλι, αποκαθιστώντας ένα πνεύμα αισιοδοξίας στους traders αλλά και στην πετρελαϊκή βιομηχανία που είδαν τις τιμές να διαμορφώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι τιμές εκινούντο σταθερά στην μπάντα των 40 – 45 δολαρίων το βαρέλι ενώ η ώθηση πάνω από τα 45 δολάρια εδόθηκε τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα μετά την συνάντηση του OPEC στην Βιέννη το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Παρά το γεγονός ότι το πετρελαϊκό καρτέλ αποφάσισε να μην προχωρήσει σε νέες περικοπές  της παραγωγής του, (να θυμίσουμε ότι ο OPEC με διαδοχικές αποφάσεις του έχει περικόψει την παραγωγή κατά 4,2 εκατ. βαρέλια από τον περασμένο Σεπτέμβριο) η πληροφορία ότι οι περικοπές έχουν πραγματοποιηθεί σε επίπεδο 80% δείχνει το υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης μεταξύ των μελών χωρών. Γεγονός που αναδεικνύει την υψηλή συνοχή του OPEC  και την ισχύ της παρέμβασης του στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), η παραγωγή του OPEC για τον μήνα Φεβρουάριο εκυμαίνετο στα 28,0 εκατ. βαρέλια/ημέρα δηλαδή μείον 3,2 εκατ. βαρέλια σε σχέση με την παραγωγή του Σεπτεμβρίου 2008.  

Ακόμη και η πληροφορία ότι η Ρωσία, ως η δεύτερη στον κόσμο παραγωγός πετρελαίου μετά την Σαουδική Αραβία, σκοπεύει να περιορίσει τις εξαγωγές της συμπλέοντας με την τρέχουσα πολιτική του καρτέλ, επέδρασε θετικά στις αγορές, που προεξόφλησαν ακόμα μεγαλύτερη στενότητα στα φορτία αργού. Σύμφωνα με μία μερίδα αναλυτών μεγάλη επίδραση στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου είχε η παρατηρούμενη τις τελευταίες ημέρες σημαντική άνοδος των μετοχικών αγορών στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι ανωτέρω αναλυτές παρατηρούν ακόμα το γεγονός ότι οι τιμές του αργού ανέβηκαν παρά την αύξηση του επιπέδου των αποθεμάτων στις ΗΠΑ – ένας παραδοσιακός δείκτης που επηρεάζει τις τιμές στο NYMEX – παρατηρώντας ότι η εξήγηση για την πρόσφατη άνοδο των διεθνών τιμών πρέπει να αναζητηθεί σε βαθύτερα αίτια που έχουν να κάνουν με την παγκόσμια αγορά και κυρίως με την αδυναμία των εκτός OPEC χωρών να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Οι τρέχουσες εξελίξεις ενισχύουν την θέση του OPEC αλλά και των άλλων μεγάλων παραγωγών εκτός OPEC – π.χ Ρωσία, Μεξικό, Β. Θάλασσα και χώρες της Κασπίας – που επιθυμούν να δουν τιμές να κινούνται στα επίπεδα των $65 - $75 το βαρέλι, πράγμα που θα επέτρεπε την απρόσκοπτη ανάπτυξη και αξιοποίηση των κοιτασμάτων τους, πολλά από τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα.     

Σήμερα το πρωί το Brent εκινείτο στα 50,18 δολ./βαρέλι για παραδόσεις Απριλίου, ενώ το ΝΥΜΕΧ στην Ν. Υόρκη δεν είχε ανοίξει ακόμη.