Την έγκριση της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. έλαβε την Παρασκευή το πακέτο ενεργειακών προγραμμάτων και δημιουργίας υποδομών ευρυζωνικού Ίντερνετ ύψους 5 δις ευρώ. Συγκεκριμένα, ως προς τα προγράμματα που αφορούν την ενέργεια πρόκειται να διατεθούν 3,975 δις ευρώ.

Την έγκριση της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. έλαβε την Παρασκευή το πακέτο ενεργειακών προγραμμάτων και δημιουργίας υποδομών ευρυζωνικού Ίντερνετ ύψους 5 δις ευρώ. Συγκεκριμένα, ως προς τα προγράμματα που αφορούν την ενέργεια πρόκειται να διατεθούν 3,975 δις ευρώ.

Το πρόγραμμα για το οποίο, ως την τελική έγκριση του συγκεκριμένου πακέτου, υπήρχαν οι μεγαλύτερες διαφωνίες ήταν η συμμετοχή της Ε.Ε. στην χρηματοδότηση της κατασκευής του αγωγού Nabucco. Τελικά, αποφασίστηκε η διάθεση 200 εκατομμυρίων ευρώ, κάμπτοντας έτσι τις ως τώρα προβαλλόμενες αντιρρήσεις της γερμανικής πλευράς, θέτοντας τέρμα σε αντεγκλήσεις και παλινωδίες ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διήρκεσαν για δύο περίπου μήνες.

Πραγματικά, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφραζε την αντίθεσή της στο εν λόγω σχέδιο ισχυριζόμενη ότι η χρηματοδότησή του δεν θα εξυπηρετούσε τον στόχο της τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς η έναρξη κατασκευής του Nabucco δεν προβλέπεται να είναι άμεση. Από την άλλη, η Γερμανία προωθεί την υλοποίηση του ρωσικών συμφερόντων αγωγού Nordstream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Βαλτικής. Ο Nordstream συναντά την αντίθεση της Πολωνίας, η οποία επέμενε σθεναρά ως την τελευταία στιγμή για την συμπερίληψη του Nabucco στο, εγκριθέν τελικώς, ενεργειακό πακέτο.

Η χρηματοδότηση των σχεδίων που τελικά συναποτελούν το πακέτο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το 2009 και το 2010. Ακριβώς αυτή η παράμετρος καθιστά αμφίβολη την πραγματοποίηση της χρηματοδότησης του Nabucco, καθώς και των άλλων προγραμμάτων.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα προγράμματα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν είναι ο ΙTGI, για την κατασκευή του οποίου η Ε.Ε. αναμένεται να διαθέσει 100 εκατ. ευρώ, το έργο της διασύνδεσης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, που θα λάβει χρηματοδότηση 45 εκατ. ευρώ και το έργο της διασύνδεσης των συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, που θα χρηματοδοτηθεί με ποσό 10 εκατ. ευρώ. Η στήριξη όλων αυτών των προγραμμάτων στόχο έχει την προώθηση δικτύων διασύνδεσης και μεταφοράς φυσικού αερίου με στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία.

Παράλληλα, πρόκειται να διατεθούν 565 εκατ. ευρώ για την κατασκευή υπεράκτιων ανεμογεννητριών, αλλά και 1,05 δις ευρώ σε προγράμματα παρακράτησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS).

Μέσα από το συγκεκριμένο πακέτο προγραμμάτων, η Ε.Ε. ήθελε να δώσει, συν τοις άλλοις, το μήνυμα της αντίδρασης στην επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω της τρέχουσας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εκτός των ενεργειακών προγραμμάτων, αποφασίστηκε η διάθεση κονδυλίων ύψους 1 δις ευρώ περίπου στην προώθηση του ευρυζωνικού Ίντερνετ σε αγροτικές περιοχές και στην χρηματοδότηση της γεωργίας. Η συμφωνία της Παρασκευής χρειάζεται την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να τεθεί σε εφαρμογή.