Συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 4,5%, ή και περισσότερο προβλέπει για φέτος η Παγκόσμια Τράπεζα – εξαιτίας της μείωσης των τιμών πετρελαίου και της διεθνούς ύφεσης – προτρέποντας τη Μόσχα να βοηθήσει περαιτέρω τον πληθυσμό της χώρας. Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο του 2008, προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2009. Η εκτίμηση της κυβέρνησης Πούτιν κάνει λόγο για συρρίκνωση 2,2% του ρωσικού ΑΕΠ φέτος.
Συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 4,5%, ή και περισσότερο προβλέπει για φέτος η Παγκόσμια Τράπεζα – εξαιτίας της μείωσης των τιμών πετρελαίου και της διεθνούς ύφεσης – προτρέποντας τη Μόσχα να βοηθήσει περαιτέρω τον πληθυσμό της χώρας.

Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο του 2008, προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 3% το 2009. Η εκτίμηση της κυβέρνησης Πούτιν κάνει λόγο για συρρίκνωση 2,2% του ρωσικού ΑΕΠ φέτος.

Όπως επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα σε έκθεσή της, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, η ρωσική κυβέρνηση, αντιμέτωπη με την παγκόσμια οικονομική κρίση, βρίσκεται προ μιας «διπλής πρόκλησης»: να ελέγξει, αφενός, τον κοινωνικό αντίκτυπο και αφετέρου να διαχειριστεί νέο κύμα πιέσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας.

«Η ταχύτητα απορύθμισης της αγοράς εργασίας, η οποία είναι εν πολλοίς ευέλικτη στη Ρωσία, ήταν εντυπωσιακή», διαπιστώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή μεταφράστηκε σε εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας στο 8,9% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τον Φεβρουάριο του 2009, σύμφωνα με τα κριτήρια του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, έναντι 8,1% τον Ιανουάριο του 2009 και 5,4% το Μάιο του 2008.

Παράλληλα, προβλέπει αύξηση των αριθμού των φτωχών πιθανώς κατά 2,75 εκατ. φέτος, «εκμηδενίζοντας τους καρπούς της προσπάθειας των τελευταίων ετών για την αντιμετώπιση της φτώχειας».

Ο διεθνής οργανισμός συνιστά, κυρίως, «μέτρια και προσωρινή» αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων, των επιδομάτων ανεργίας και των πλέον χαμηλών συντάξεων, καθώς και παροχή βοήθειας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.