Δεν θα αξιοποιήσει την προέγκριση μελέτης χωροθέτησης που είχε δοθεί το 2000 για τον αγωγό πετρελαίου η Trans-Balkan Pipeline BV, η οποία έχει όλες τις τυπικές εγκρίσεις, αλλά αναλαμβάνει το κόστος και το χρόνο νέας μελέτης χωροθέτησης κατόπιν των προτάσεων των τοπικών φορέων του Έβρου και των Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων που διατυπώθηκαν τον Ιανουάριο 2009.

Δεν θα αξιοποιήσει την προέγκριση μελέτης χωροθέτησης που είχε δοθεί το 2000 για τον αγωγό πετρελαίου η Trans-Balkan Pipeline BV, η οποία έχει όλες τις τυπικές εγκρίσεις,  αλλά αναλαμβάνει το κόστος και το χρόνο νέας μελέτης χωροθέτησης κατόπιν των προτάσεων των τοπικών φορέων του Έβρου και των Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων που διατυπώθηκαν τον Ιανουάριο 2009.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της 3ης συνάντησης Δημόσιας Διαβούλευσης για τον Αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Έβρου, την Τοπική Επιτροπή Διαβούλευσης, τους Δημάρχους του Νομού Έβρου και τις ΜΚΟ από τον Έβρο και όλη τη χώρα

Πιο συγκεκριμένα, και όπως γνωστοποίησε η Trans – Balkan, ολοκληρώθηκε ο τρίτος κύκλος ενημερωτικών συναντήσεων που οργάνωσε η διεθνής εταιρεία Trans-Balkan Pipeline B.V, στο πλαίσιο της συστηματικής και διαφανούς συνεργασίας και ενημέρωσης των φορέων και της τοπικής κοινωνίας του Έβρου για το έργο του Αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. 

Δεκαμελής ομάδα εμπειρογνωμόνων της διεθνούς εταιρείας και των μελετητών της ενημέρωσε αναλυτικά στo πλαίσιο της σχεδίασης του έργου τις αρμόδιες τεχνικές Διευθύνσεις υπηρεσιών της Περιφέρειας, Νομαρχίας και των Δήμων, την Τοπική Επιτροπή Διαβούλευσης, καθώς και τους Δημάρχους του Νομού Έβρου και τις Μη-Κυβερνητικές Περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ειδικότερα, οι διεθνείς εταιρείες ILF και ERM, καθώς και οι Ελληνικές εταιρείες ASPROFOS και EXERGIA παρουσίασαν και περιέγραψαν αναλυτικά τις εναλλακτικές επιλογές της χερσαίας όδευσης του αγωγού και για καθεμία παρουσίασαν τις περιβαλλοντικές και άλλες σημαντικές παραμέτρους που την επηρεάζουν. Οι απόψεις που κατατέθηκαν από τους φορείς θα ληφθούν υπόψη στην περαιτέρω σχεδίαση.

Στην έναρξη των συναντήσεων ο Διευθυντής της Εταιρείας ΤΒΡ-Ελλάς, κ. Χ. Δήμας, ανακοίνωσε ότι «...η εταιρεία προχωρώντας σε αυτές τις συναντήσεις, για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι εννοεί να σχεδιάσει το έργο του αγωγού ακούγοντας παράλληλα την άποψη της τοπικής κοινωνίας. Συζητούμε εναλλακτικές προτάσεις με τους φορείς και τη θεσμοθετημένη Επιτροπή ώστε να ανταλλάσουμε απόψεις, πριν την υποβολή των μελετών στα αρμόδια Υπουργεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι μετά από πρόταση που έγινε από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις τον Ιανουάριο και από Μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και Διαβούλευσης του έργου, ανακοινώνουμε ότι η Trans-Balkan Pipeline BV δεν θα αξιοποιήσει την προέγκριση μελέτης χωροθέτησης του έτους 2000 για τον αγωγό (κάτι που θα μπορούσε να κάνει μιας και αυτή έχει όλες τις τυπικές εγκρίσεις) αλλά προχωρά και αναδέχεται το κόστος και το χρόνο της νέας μελέτης προέγκρισης χωροθέτησης για το έργο. Κάνουμε όμως ένα βήμα πιο πέρα και σύντομα η εταιρεία μας θα ανακοινώσει το τελικό πρόγραμμα ενημερωτικών επαφών σε όλους τους Δήμους του Νομού που γειτνιάζουν με το έργο και θα ζητήσουμε τη βοήθεια των Δημάρχων να μας διαθέσουν ένα δημοτικό  χώρο για την ενημέρωση των κατοίκων. Ζητούμε να εκτιμηθεί η στάση της εταιρείας και να γίνει αντιληπτό ότι δεν υπάρχει προηγούμενο στη χώρα μας κατά το οποίο ένα σημαντικό έργο σχεδιάζεται ενώ παράλληλα πραγματοποιείται σε τέτοια έκταση επικοινωνία και διάλογος με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Οι συναντήσεις αυτές είναι συνέχεια της πρώτης παρουσίασης που έγινε τον Νοέμβριο 2008 και των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποίησε η εταιρεία σε εθνικό και τοπικό επίπεδο τον Ιανουάριο 2009, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις των στελεχών της Trans-Balkan Pipeline BV ότι θα επαναληφθούν πολλές ακόμη στην πορεία μελετών του έργου του αγωγού. Με το πέρας όλων των συναντήσεων, ο κ. Χρήστος Δήμας, δήλωσε: «Ευχαριστούμε τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την υπεύθυνη στάση τους, τις ερωτήσεις και τις συνεχείς επισημάνσεις τους, καθώς και για το γεγονός ότι αφιερώνουν χρόνο στις ενημερωτικές συναντήσεις μας που θα συνεχιστούν».