Η Κούβα θα προσκαλέσει τις αμερικανικές εταιρείες να αναπτύξουν την πετρελαϊκή της βιομηχανία, εάν τερματιστεί το εμπορικό εμπάργκο των τελευταίων 47 ετών εναντίον της, σύμφωνα με τον Μανουέλ Μαρέρο Φαζ, σύμβουλο στο τμήμα πετρελαίου του υπουργείου Βασικών Βιομηχανιών. «Είμαστε ανοιχτοί», δήλωσε ο Μαρέρο Φαζ, σημειώνοντας ότι, ήδη, επιχειρήσεις από την Κίνα, τη Ρωσία και την Αγκόλα βρίσκονται σε συνομιλίες για την εκμετάλλευση περιοχών περίπου 100 μίλια ανοιχτά των αμερικανικών ακτών. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλο.
Η Κούβα θα προσκαλέσει τις αμερικανικές εταιρείες να αναπτύξουν την πετρελαϊκή της βιομηχανία, εάν τερματιστεί το εμπορικό εμπάργκο των τελευταίων 47 ετών εναντίον της, σύμφωνα με τον Μανουέλ Μαρέρο Φαζ, σύμβουλο στο τμήμα πετρελαίου του υπουργείου Βασικών Βιομηχανιών.

«Είμαστε ανοιχτοί», δήλωσε ο Μαρέρο Φαζ, σημειώνοντας ότι, ήδη, επιχειρήσεις από την Κίνα, τη Ρωσία και την Αγκόλα βρίσκονται σε συνομιλίες για την εκμετάλλευση περιοχών περίπου 100 μίλια ανοιχτά των αμερικανικών ακτών. «Βρισκόμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Είμαστε γείτονες. Γιατί να μην δουλέψουμε μαζί;», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον Κουβανό αξιωματούχο, εάν οι αμερικανικές εταιρείες προσφέρουν υπηρεσίες και προμήθειες, η χώρα του θα μπορέσει να μειώσει τα κόστη της και να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης. Η δυσκολία εξασφάλισης εξοπλισμού από διεθνείς εταίρους είναι ένας εκ των σημαντικότερων λόγων που έχει αντληθεί πετρέλαιο από μόνο ένα θαλάσσιο κοίτασμα, πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Μαρέρο Φαζ αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα μέχρι στιγμής μηνύματα, ότι ο Κουβανός πρόεδρος Ραούλ Κάστρο είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τη νέα ηγεσία των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας επιβλήθη επί προεδρίας Τζον Φ. Κέννεντι, το 1962, σε μια προσπάθεια να ανατραπεί το σοβιετικό καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο.