Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την πρώτη ετήσια ομιλία του στη Δούμα, ο αγωγός που θα προμηθεύει την αγορά της Κίνας με αργό πετρέλαιο από την Ρωσία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός «λίγων εβδομάδων».

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την πρώτη ετήσια ομιλία του στη Δούμα, ο αγωγός που θα προμηθεύει την αγορά της Κίνας με αργό πετρέλαιο από την Ρωσία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός «λίγων εβδομάδων». Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρωθυπουργός επισήμανε ότι «το τμήμα της κατασκευής μέχρι τα ρωσο-κινεζικά σύνορα θα έχει ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Στη συνέχεια, θα προχωρήσουμε προς τον Ειρηνικό».

Ο μήκους 2.694 χιλιομέτρων αγωγός πετρελαίου Σιβηρία-Ειρηνικός προορίζεται για την τροφοδοσία των ασιατικών ενεργειακών αγορών. Αναλυτικότερα, ο βραχίονας που θα καταλήξει στις ρωσικές ακτές στον Ειρηνικό θα τροφοδοτήσει την ιαπωνική αγορά, ενώ μία άλλη διακλάδωση, μήκους 67 χιλιομέτρων, η οποία θα συνδέσει το Σκοβορόντινο (στην περιοχή του Αμούρ, στη ρωσική Άπω Ανατολή) με τα σινο-ρωσικά σύνορα, θα συμβάλει στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της κινεζικής αγοράς.

Οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει την τροφοδοσία της κινεζικής ενεργειακής αγοράς με 15 εκατομμύρια τόνους ρωσικού αργού ετησίως για χρονικό διάστημα 20 χρόνων με αντάλλαγμα τη χορήγηση δανείου ύψους 25 δισ. δολαρίων από την Κίνα στις ρωσικές εταιρίες Transneft και Rosneft.

Η χορήγηση του εν λόγω δανείου αφορά την κατασκευή του πετρελαιαγωγού, καθώς η Transneft είναι η διαχειρίστρια εταιρία του δικτύου ρωσικών αγωγών και η Rosneft είναι η μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία.