Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας κ. Κλαούντιο Σκαγιόλα σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο αγγλόφωνο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today αναφέρθηκε στην επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream στη χώρα του. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό δύο είναι οι πιθανές διαδρομές του αγωγού.
Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας κ. Κλαούντιο Σκαγιόλα σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο αγγλόφωνο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today αναφέρθηκε στην επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream στη χώρα του.  

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό δύο είναι οι πιθανές διαδρομές του αγωγού. Η μία θα περάσει από το στενότερο σημείο της Αδριατικής προς το νότιο τμήμα της χώρας (Μπρίντεζι) και η άλλη θα επεκταθεί προς τη βόρεια Ιταλία (Τεργέστη).  

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομίας, ο Ρον Σμιθ, επικεφαλής του τμήματος έρευνας της μεγαλύτερης ρωσικής ιδιωτικής τράπεζας Alfa Bank, είπε ότι "η Gazprom είναι σε κάποιο βαθμό καλή να εφαρμόζει το 'διαίρει και βασίλευε' και δείχνει, επίσης, ότι η Ευρώπη έχει όντως αποκλίνοντα συμφέροντα. Στην περίπτωση της Ιταλίας, επιζητούν να διαφοροποιήσουν τη δική τους τροφοδοσία σε φυσικό αέριο, πέραν της Βόρειας Αφρικής και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)". Πρόσφατα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι καταφέρθηκε με σφοδρότητα κατά των Βρυξελλών για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τις συνομιλίες Κιέβου-ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού δικτύου αγωγών.

Σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της γείτονος Eni SpA είναι εταίρος της Gazprom στον αγωγό φυσικού αερίου Blue Steam - με δυναμικότητα μεταφοράς έως και 16 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως - ο οποίος συνδέει μέσω Ευξείνου Πόντου τη Ρωσία με την Τουρκία.

Το 2007, η Eni και η Gazprom αποφάσισαν να κατασκευάσουν τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος θα συνδέσει, μέσω Ευξείνου Πόντου, τη Ρωσία με τη Βουλγαρία και ακολούθως την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά με τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Τότε, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ είχε τονίσει ότι ο South Stream "δεν είναι εναλλακτική λύση στην επέκταση του Blue Stream, θα είναι ένα περιεκτικό σύστημα το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις εξαγωγικές οδούς μας, από το βορρά μέχρι το νότο".

Στις 3 Απριλίου, σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η δυναμικότητα μεταφοράς του Blue Stream ενδέχεται να επεκταθεί για να επιτραπεί η τροφοδοσία του Ισραήλ. Η επέκταση της δυναμικότητας μεταφοράς του Blue Stream βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στις 27 Μαρτίου.

Σύμφωνα με το ITAR-TASS, ο κ. Γκιουλέρ είπε, ότι τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας-Τουρκίας-Ισραήλ θα ξεκινήσουν λίγο μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ. Ο προτεινόμενος νέος αγωγός, γνωστός με την προσωρινή επωνυμία Blue Stream 2, αναμένεται να επεκτείνει τη δυναμικότητα μεταφοράς του Blue Stream κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.