«Καλύτερη Βρετανία σημαίνει πιο πράσινη Βρετανία»: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κηρύσσει «πράσινη επανάσταση», με στόχο τη διάσωση της βρετανικής οικονομίας από την παγκόσμια οικονομική κρίση, κυρίως όμως την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης των Εργατικών.
«Καλύτερη Βρετανία σημαίνει πιο πράσινη Βρετανία»: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κηρύσσει «πράσινη επανάσταση», με στόχο τη διάσωση της βρετανικής οικονομίας από την παγκόσμια οικονομική κρίση, κυρίως όμως την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης των Εργατικών.

Ενας προϋπολογισμός, φιλικός προς το περιβάλλον, που θα κατατεθεί αργότερα μέσα στον μήνα, είναι το τελευταίο χαρτί του Μπράουν για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση του Εργατικού Κόμματος (το οποίο σε όλες τις δημοσκοπήσεις υπολείπεται τουλάχιστον δέκα μονάδων των Συντηρητικών) και να δηλώσει «παρών» στη δύσκολη αυτή οικονομική μάχη που δίνει η Βρετανία.

Μέτρα

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αποκλειστικά στην εφημερίδα Independent -την πρώτη μετά τη σύνοδο της G20 στο Λονδίνο-, ο Μπράουν αποκαλύπτει μια σειρά μέτρων που όχι μόνο θα βγάλουν τη Βρετανία αλώβητη από την οικονομική κρίση αλλά θα την αναδείξουν σε μία οικονομία «χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

Μεταξύ αυτών είναι η παραγωγή και εξαγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και υβριδικών βενζινοκίνητων οχημάτων, η δημιουργία τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας στις «πράσινες βιομηχανίες» μέσα στην επόμενη πενταετία και η χαλάρωση των κανόνων σχεδιασμού ώστε η Βρετανία να ανταποκριθεί στον «πράσινο» στόχο της παραγωγής του 15% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020.

Δοκιμές

Οι δοκιμές ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναμένεται μάλιστα να ξεκινήσουν σε 2-3 πόλεις το επόμενο έτος, ενώ η κυβέρνηση θα καλέσει τα δημοτικά συμβούλια να καταθέσουν προσφορές ώστε να γίνουν οι πρώτες «πράσινες πόλεις» της Βρετανίας.

Ο Μπράουν δεσμεύτηκε ακόμα να προσφέρει κίνητρα για την τόνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, προανήγγειλε την αγορά του πρώτου στόλου ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τους υπουργούς του, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής επιβράβευσης αυτών που θα ανταλλάζουν τα παλαιά, ρυπογόνα, οχήματά τους με νέα, φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν ακόμα την αύξηση της παραγωγής περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών κατά 50%, στα 1,6 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία, καθώς και την τοποθέτηση «έξυπνων συσκευών» στα νοικοκυριά ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν πόση ενέργεια καταναλώνουν.

Αποφασισμένος

Εν μέσω των νέων «πράσινων» μέτρων, στα? ψιλά γράμματα, ο Μπράουν άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον φορολογικών αυξήσεων μεσοπρόθεσμα ώστε να αντισταθμιστεί ο αυξανόμενος δημόσιος δανεισμός.

«Μια διαφορετικού τύπου οικονομία θα αναδυθεί από την κρίση -εάν βέβαια είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε στο μέλλον», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίζεται πλέον αποφασισμένος να επιδείξει τα? πράσινα διαπιστευτήριά του, προκειμένου να σώσει εαυτόν αλλά και την κυβέρνηση των Εργατικών...

Και δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει με την περιβαλλοντική ατζέντα στις συνομιλίες για τη νέα συνθήκη για τις κλιματικές αλλαγές τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη -έστω κι αν δεν τη συνυπογράψουν οι σύμμαχες ΗΠΑ.

Πράσινο...
«Πράσινες πόλεις», όπου στους δρόμους θα κυκλοφορούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, είναι το όραμα του Γκόρντον Μπράουν για τη Βρετανία.

...και εργασία
Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει τη δημιουργία τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας στην «πράσινη βιομηχανία» την επόμενη πενταετία.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 09/04/2009)