Η Santander, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, συμφώνησε στις 31 Μαρτίου να μεταβιβάσει το μερίδιό της στην εταιρεία διύλισης Cepsa στην International Petroleum Investment Company (Ipic) του Abu Dhabi. Η πώληση αφορά το 32,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Cepsa και πραγματοποιήθηκε έναντι αντιτίμου 2,8 δις ευρώ, μετά από διαπραγματεύσεις ενός έτους ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η Santander, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, συμφώνησε στις 31 Μαρτίου να μεταβιβάσει το μερίδιό της στην εταιρεία διύλισης Cepsa στην International Petroleum Investment Company (Ipic) του Abu Dhabi. Η πώληση αφορά το 32,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Cepsa και πραγματοποιήθηκε έναντι αντιτίμου 2,8 δις ευρώ, μετά από διαπραγματεύσεις ενός έτους ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η τιμή πώλησης ανά μετοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, συμφωνήθηκε στα 33 δολάρια.

Με την εξέλιξη αυτή, η ισπανική τράπεζα αποσύρεται και από την τελευταία σημαντική συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών σε τομείς πέραν του τραπεζικού . Στα πλαίσια, εξάλλου, της εν λόγω συμφωνίας η Union Fenosa, όμιλος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας θα πωλήσει το μερίδιό του στην Cepsa, ύψους 5%. Όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της τράπεζας στόχος της είναι από εδώ και στο εξής η δραστηριοποίηση σε καθ’ εαυτό τραπεζικές δραστηριότητες.

Συνολικά, η εταιρεία από το Abu Dhabi θα καταβάλει συνολικά 3,3 δις ευρώ, ανεβάζοντας το μερίδιό της στην Cepsa από το 9,5 στο 47% περίπου. Έτσι, γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος στην συγκεκριμένη εταιρεία μετά τον γαλλικό πετρελαϊκό κολοσσό της Total.

Η εν λόγω μεταβίβαση έρχεται εν μέσω προβλημάτων για την ισπανική τράπεζα, η οποία, μάλιστα, είχε προσπαθήσει και πέρυσι χωρίς, όμως, επιτυχία Σύμφωνα, μάλιστα με κάποιους αναλυτές, η ατυχής έκβαση της προσπάθειας εκείνης είχε ωθήσει την Santander να προβεί στην έκδοση ομολόγων τον περασμένο Νοέμβριο. Δυσχέρειες συναντά, όμως, και στην εξεύρεση αγοραστή για την διαχείριση κεφαλαίων και τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες.

Από την πλευρά της Ipic, η συμφωνία αποτελεί την πιο πρόσφατη σειράς εξαγορών, που στόχο έχει την επένδυση των υπέρογκων κερδών του Abu Dhabi από τον τομέα των υδρογονανθράκων ιδιαίτερα στο upstream και την παραγωγή φυσικού αερίου.

Πρόσφατα, μάλιστα, η Ipic εξαγόρασε την Nova Chemicals, την μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πλαστικών του Καναδά, ενώ κατέχει, παράλληλα, το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της γερμανικής Man Ferrostaal, αλλά και μεγάλα μερίδια στις αυστριακές OMV και Borealis.