Παρασυρόμενες από τις ανοδικές τάσεις που σημειώθηκαν στις διεθνείς χρηματαγορές κατά τα τέλη Μαρτίου και τις αρχές του τρέχοντος μηνός, οι τιμές του αργού πετρελαίου υπερέβησαν για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων το βαρέλι. Οι εξελίξεις αυτές αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, στην μηνιαία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Παρασυρόμενες από τις ανοδικές τάσεις που σημειώθηκαν στις διεθνείς χρηματαγορές κατά τα τέλη Μαρτίου και τις αρχές του τρέχοντος μηνός, οι τιμές του αργού πετρελαίου υπερέβησαν για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες το ψυχολογικό όριο των 50 δολαρίων το βαρέλι. Οι εξελίξεις αυτές αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, στην μηνιαία Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Η Έκθεση προσθέτει ότι η συγκεκριμένη πορεία των τιμών παρακολουθεί τις γενικότερες τάσεις των αγορών που αναζητούν επιμόνως σημάδια ανάκαμψης στην διεθνή ζήτηση, εκφράζοντας, ωστόσο, επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσον τα αδύναμα θεμελιώδη αγοραία μεγέθη θα μπορούσαν να στηρίξουν μία περαιτέρω άνοδο στο άμεσο μέλλον.

Όσον αφορά την τρέχουσα πρόβλεψη του Οργανισμού για την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση συνολικά για το 2009, αυτή αναθεωρείται προς τα κάτω κατά 1,0 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά από επανεκτίμηση των προβλέψεων σχετικά με το ΑΕΠ διεθνώς και τα στοιχεία σχετικά με την ζήτηση κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, η οποία ήταν πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Έτσι, με τα σημερινά δεδομένα, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να κυμανθεί εφέτος στα 83,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μειωμένη κατά 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με το 2008. Μάλιστα, ο ρυθμός της μείωσης της ζήτησης προσομοιάζει με το αντίστοιχο φαινόμενο των αρχών της δεκαετίας του ΄80, με την ανάκαμψη τόσο της οικονομίας, όσο και της ζήτησης πετρελαίου ειδικότερα, να μετατίθεται για το 2010.

Παράλληλα, η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου διεθνώς, από την άλλη, μειώθηκε τον Μάρτιο κατά 400 χιλιάδες βαρέλια, αγγίζοντας το επίπεδο των 83,4 εκατ. βαρελιών. Όσον αφορά τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός OPEC, ο ΙΕΑ αναφέρει στην Έκθεση ότι η παραγωγή αργού μειώθηκε τον περασμένο μήνα κατά 170 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, η πτώση της παραγωγής των χωρών του ΟΟΣΑ κατά 220 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως αντισταθμίστηκε μερικώς από αύξηση της παραγωγής αργού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η πρόβλεψη για την παραγωγή των χωρών εκτός του πετρελαϊκού καρτέλ για εφέτος αναθεωρείται προς τα κάτω κατά 320 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, εν πολλοίς λόγω της χαμηλότερης παραγωγής βιοκαυσίμων, αλλά και της μικρότερης παραγωγής αργού από την Ασία το πρώτο τρίμηνο του 2009. Έτσι, η παραγωγή των χωρών εκτός OPEC συνολικά μειώνεται στα 50,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το 2009 από 50,6 εκατ. πέρυσι.

Η παραγωγή του OPEC τον Μάρτιο κυμάνθηκε κατά μέσον όρο στα 27,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μειωμένη δηλαδή κατά 235 χιλιάδες βαρέλια σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Η παραγωγή των 11 χωρών-μελών του Οργανισμού (χωρίς δηλαδή να υπολογίζονται τα δεδομένα από την Ινδονησία, της οποίας η ιδιότητα ως πλήρους μέλους ανεστάλη από τον Σεπτέμβριο του 2008) υπερβαίνει κατά 720 χιλιάδες βαρέλια τον στόχο ημερήσιας παραγωγής των 24,9 εκατ. βαρελιών που υιοθετήθηκε κατά την σύνοδο του OPEC στις 15 Μαρτίου 2009. Ωστόσο, η παραγωγή βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας πενταετίας, με την ζήτηση να εμφανίζεται εξαιρετικά αδύναμη, ενώ οι Υπουργοί του OPEC πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου στις 28 Μαΐου. Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ, η λειτουργική πλεονάζουσα δυναμικότητα των χωρών του OPEC αγγίζει τα 5,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ το αίτημα για μεταβολή στην παραγωγή και τα αποθέματά τους για το 2009 κυμαίνεται στα 28,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας πτώση κατά 2,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.

Παράλληλα, ο ΙΕΑ στην συγκεκριμένη Έκθεση σημειώνει ότι τα βιομηχανικά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 7,5 εκατ. βαρέλια τον Φεβρουάριο, φτάνοντας, έτσι, τα 2.743 εκατ. βαρέλια, αυξημένα κατά 7,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η αύξηση στα αποθέματα αργού στις χώρες του Ειρηνικού δεν αντισταθμίστηκε παρά τμηματικά από την χαμηλότερη παραγωγή της Βορείου Αμερικής. Εξάλλου, η αναθεώρηση προς τα πάνω των στοιχείων που αφορούν τον Ιανουάριο του 2009, καθώς και τα αυξανόμενα αποθέματα τον Φεβρουάριο και η χαμηλότερη περαιτέρω ζήτηση, ώθησαν σε άνοδο κατά 7,9 ημέρες σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα τα αποθέματα αργού για τα τέλη Φεβρουαρίου, τα οποία έφτασαν στις 61,6 ημέρες.

Η Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι ροές του αργού παγκοσμίως αναμένεται να παραμείνουν χαμηλές κατά το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2009. Προσθέτει, τέλος, ότι προδιαγράφεται μία περίοδος ακόμη πιο δυσοίωνη καθώς οι εταιρείες διύλισης προσαρμόζουν την παραγωγή τους σε σχέση με την πτώση της ζήτησης, η οποία εφέτος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο -2,8%.