Εντός του επομένου έτους αναμένεται να συσταθεί το υπερεθνικό κέντρο αγοραπωλησίας δικαιωμάτων πρόσβασης στις ενεργειακές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έδρα το Μαυροβούνιο, καταργώντας, έτσι, τις διακρατικές δημοπρασίες. Ο εν λόγω φορέας, γνωστός ως Κεντρικό Συντονιστικό Γραφείο Δημοπρασιών για την διασυνοριακή μεταφορά ηλεκτρισμού στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (Coordinated Auction Office-CAO) συστήθηκε μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ενεργειακής Κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Εντός του επομένου έτους αναμένεται να συσταθεί το υπερεθνικό κέντρο αγοραπωλησίας δικαιωμάτων πρόσβασης στις ενεργειακές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έδρα το Μαυροβούνιο, καταργώντας, έτσι, τις διακρατικές δημοπρασίες.

Ο εν λόγω φορέας, γνωστός ως Κεντρικό Συντονιστικό Γραφείο Δημοπρασιών για την διασυνοριακή μεταφορά ηλεκτρισμού στην Νοτιοανατολική Ευρώπη (Coordinated Auction Office-CAO) συστήθηκε μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ενεργειακής Κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η τελευταία, γνωστή ως Energy Community, αποτελεί διεθνή οργανισμό με έδρα την Βιέννη και ο οποίος συστήθηκε με συνθήκη που υπεγράφη στην Αθήνα το 2005 και στόχο έχει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δημιουργία ενός ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης υπό τους ίδιους όρους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το Kοινοτικό κεκτημένο στον τομέα της ενέργειας αλλά και άλλων, όπως του περιβάλλοντος και του ανταγωνισμού.

Δώδεκα χώρες (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο) και η UNMIK για λογαριασμό της περιοχής του Κοσόβου ενώνουν της αγορές ηλεκτρισμού τους στο νέο Συντονιστικό Γραφείο. Με την ίδρυση του φορέα, θα αρκεί η αγορά δικαιωμάτων πρόσβασης για όλα τα εθνικά δίκτυα απευθείας από την έδρα του και δεν θα είναι υποχρεωμένοι οι συναλλασσόμενοι που θέλουν να μεταφέρουν ενέργεια ανάμεσα σε μη γειτονικά κράτη να συμμετέχουν στις τοπικές δημοπρασίες των διαχειριστών των εθνικών δικτύων των χωρών που παρεμβάλλονται. Όσον αφορά την Ελλάδα, στις δημοπρασίες του CAO θα λαμβάνει μέρος ο ΔΕΣΜΗΕ.

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η διαδικασία των διασυνοριακών μεταφορών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς υπερβαίνεται ο κατακερματισμός λόγω της πληθώρας εθνικών δικτύων και τα πρακτικά εμπόδια που αυτός δημιουργούσε και που συχνά ευθύνονταν για τις ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Σημειώνεται ότι στον διάλογο για την σύσταση του CAO, από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν, εκτός του ΔΕΣΜΗΕ, η ΡΑΕ αλλά και η δικηγορική εταιρεία Κελεμένης και Συνεργάτες, η οποία ανέλαβε, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού την μελέτη του ισχύοντος νομικού και ρυθμιστικού καθεστώτος των χωρών-μελών του φορέα, με στόχο την αντιμετώπιση πιθανών αλληλεπικαλύψεων και άλλων προβλημάτων.

Μετά την απόφαση να αναλάβει το Μαυροβούνιο να φιλοξενήσει από το 2010 το CAO αποδυναμώνεται αισθητά η θέση της Ελλάδας, η οποία φιλοδοξεί να είναι το ενεργειακό κέντρο της περιοχής. Και όλα αυτά, ενώ ήταν η χώρα μας, η οποία πριν από χρόνια, ακόμη πριν από την ίδρυση της Energy Community, είχε προτείνει όπως το εν λόγω υπερεθνικό κέντρο φιλοξενηθεί στην Θεσσαλονίκη. Μία πρόταση που είχε τότε γίνει ευρέως αποδεκτή, αλλά ατόνησε τα επόμενα χρόνια μετά από μία σειρά ατυχών χειρισμών από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις.