Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2009 προχώρησε η Υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ (ΕΙΑ), επικαλούμενη τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,8%. Ειδικότερα, στην μηνιαία έκθεσή της, η ΕΙΑ αναθεώρησε την εκτίμηση για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα, στα 84,09 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Σε προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεών της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2009 προχώρησε η Υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ (ΕΙΑ), επικαλούμενη τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,8%.

Ειδικότερα, στην μηνιαία έκθεσή της, η ΕΙΑ αναθεώρησε την εκτίμηση για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος κατά 180.000 βαρέλια την ημέρα, στα 84,09 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Για το 2010, εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί στα 85,22 εκατ. βαρέλια την ημέρα – 70.000 βαρέλια την ημέρα περισσότερο σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα – καθώς η οικονομία αναμένεται να ανακάμψει.

«Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου καθώς και η μεταβολή στο κλίμα της αγοράς, το οποίο δεν θα είναι τόσο απαισιόδοξο, ενδεχομένως να καταδείξουν επίσης την πεποίθηση της αγοράς ότι οι πολιτικές οικονομικής ανάκαμψης των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων έχουν επιβραδύνει τη μείωση της ζήτησης», αναφέρει η ΕΙΑ στην έκθεσή της.

Για τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο, η αμερικανική υπηρεσία μείωσε τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου φέτος κατά 10.000 βαρέλια την ημέρα, στα 18,99 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Επίσης, εκτιμά ότι η παραγωγή αργού του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) θα είναι 130.000 βαρέλια ημερησίως χαμηλότερη σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και θα διαμορφωθεί στα 28,78 εκατ. βαρέλια ημερησίως.