Σε αναζήτηση χρηματοδότησης από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές βρίσκεται η Ρωσία, καθώς η διεθνής κρίση αγγίζει ακόμη και τις χώρες με πλούσιους ενεργειακούς πόρους. Την ίδια ώρα, ένα ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Πολωνία, αναγκάσθηκε να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να στηρίξει την οικονομία της.
Σε αναζήτηση χρηματοδότησης από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές βρίσκεται η Ρωσία, καθώς η διεθνής κρίση αγγίζει ακόμη και τις χώρες με πλούσιους ενεργειακούς πόρους. Την ίδια ώρα, ένα ακόμη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Πολωνία, αναγκάσθηκε να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να στηρίξει την οικονομία της. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κούντριν, η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους να καλύψει τα διογκούμενα δημοσιονομικά της ελλείμματα και να συνδράμει τις υπερχρεωμένες εταιρείες να εξασφαλίσουν κεφάλαια επιβίωσης. Ο κρατικός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα χρειασθεί αρκετά χρόνια για να εξέλθει της κρίσης.

Σοβαρός παράγοντας που συμβάλλει στη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας είναι η κατάρρευση στις τιμές των εμπορευμάτων. Την τελευταία 10ετία η Ρωσία συσσώρευσε μεγάλο αποθεματικό χάρη στις υψηλές τιμές του πετρελαίου. Αποτέλεσμα της ευνοϊκής αυτής συγκυρίας ήταν να μπορέσει να εξοφλήσει το χρέος της, σε αντίθεση με τον Αύγουστο του 1998 που είχε δηλώσει πλήρη αδυναμία.

Δυστυχώς για τη Μόσχα, σήμερα έχει απολέσει περίπου 200 δισ. δολάρια, κεφάλαια που χρησιμοποίησε στα τέλη του 2008, ώστε να προστατεύσει το ρούβλι από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Οπως αναφέρουν οι Financial Times, τα εναπομείναντα 384 δισ. του αποθεματικού της θα πρέπει να διοχετευθούν για την κάλυψη των ελλειμμάτων την επόμενη τριετία.

Θα εκδώσει ομόλογα

Εκτιμάται ότι η Ρωσία θα εκδώσει ευρω-ομόλογα αξίας 5 δισ. δολαρίων τριετούς έως και πενταετούς διάρκειας.

Στην περίπτωση της Πολωνίας, η κυβέρνηση της χώρας θα ζητήσει να συμμετάσχει σε ένα νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα του ΔΝΤ που απευθύνεται στις χώρες με υγιή οικονομικά. Στόχος της χώρας είναι η ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής της τράπεζας και να προστατεύσει το εθνικό της νόμισμα από τον κίνδυνο της υποτίμησης. Οπως επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, η Πολωνία ενδιαφέρεται για μία γραμμή πιστώσεως 20,5 δισ. δολαρίων. Μετά τη γνωστοποίηση, το πολωνικό νόμισμα ζλότι ενισχύθηκε 2% έναντι του ευρώ, στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου. Η Πολωνία είναι η δεύτερη χώρα μετά το Μεξικό, που κάνει χρήση της γραμμής ευέλικτων πιστώσεων που δημιούργησε ο διεθνής οργανισμός.

Χαρακτηριστικό της επιδεινούμενης εικόνας στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης είναι ότι το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την οικονομία της Τσεχίας. Οπως εκτίμησε, αυτή θα περισταλεί κατά 1,3% το 2009 λόγω της πτώσης των εξαγωγών της προς την Ευρωζώνη. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,5%.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 15/04/2009)