Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Απριλίου στην Φρανκφούρτη η 3η Διεθνής Διάσκεψη για τις Ηλιακές Φωτοβολταϊκές Επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (European Photovoltaic Industry Association –EPIA), σε συνεργασία με τον όμιλο Deutsche Börse. Κοινός τόπος όλων των εισηγήσεων ήταν ότι ο τομέας των φωτοβολταϊκών δεν έχει μείνει αλώβητος από την τρέχουσα διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 7 και 8 Απριλίου στην Φρανκφούρτη η 3η Διεθνής Διάσκεψη  για τις Ηλιακές Φωτοβολταϊκές Επενδύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φωτοβολταϊκών Βιομηχανιών (European Photovoltaic Industry Association –EPIA), σε συνεργασία με τον όμιλο Deutsche Börse. Κοινός τόπος όλων των εισηγήσεων ήταν ότι ο τομέας των φωτοβολταϊκών δεν έχει μείνει αλώβητος από την τρέχουσα διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Ιδιαίτερα για τα μεσαίας και μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα απαιτείται πλέον μεγαλύτερη περίοδος χρηματοδότησης.

Ωστόσο, θετικό είναι το γεγονός ότι τα θεμελιώδη μεγέθη του χώρου όχι μόνο δεν έχουν πληγεί από την κρίση, αλλά εμφανίζονται καλύτερα από ποτέ, αν ληφθεί υπ’ όψιν η μείωση της τιμής των φωτοβολταϊκών μονάδων κατά 10% με 20% από τις αρχές του 2009.

Καθώς οι τράπεζες έχουν μειώσει δραστικά την παροχή δανείων, οι σχετικές εγκρίσεις για ένα φωτοβολταϊκό επενδυτικό σχέδιο πλέον απαιτεί 8 με 10 εβδομάδες, ενώ πέρυσι αρκούσαν μόλις τέσσερις. (Αυτό ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. πλην της Ελλάδος, όπου για μία έγκριση απαιτείται περίοδος τουλάχιστον 2 ετών !)Οι τράπεζες θεωρούν ότι το συνεπαγόμενο ρίσκο είναι μεγάλο και δείχνουν προτίμηση σε σχέδια μικρότερα των 50 εκατ. ευρώ.

Άλλο ένα από τα συμπεράσματα της Διάσκεψης της EPIA ήταν ότι οι εταιρείες του χώρου που θα καταφέρουν να μειώσουν τις τιμές τους, αλλά και εκείνες που θα αναδειχθούν τεχνολογικά πρωτοπόρες θα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες κρίσης.

«Η χρηματοδότηση είναι εφικτή, αλλά χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστικοί» τόνισε χαρακτηριστικά ο Christian T. Junior της Commerzbank, ενώ εκπρόσωποι εταιρειών κοινής ωφελείας όπως η EWE επεσήμαναν την μεγάλη σημασία και τις δυνατότητες που έχουν σύμφωνα με αυτούς οι φωτοβολταϊκές επενδύσεις, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα την στήριξή τους προς αυτές.

Χάρη στην στήριξη των κυβερνήσεων (κυρίως μέσω feed-in tariffs) και την παροχή εγγυήσεων προς τους κατασκευαστές του χώρου, τα φωτοβολταϊκά εμφανίζουν χαμηλό ρίσκο. Ο μέσος χρόνος ζωής των μονάδων υπολογίζεται κατά μέσο όρο στα 25 με 40 έτη, ενώ η απόσβεση των επενδύσεων στα 8 με 10.

Όπως υπογράμμισε ο Hubert Aulich της PV Crystalox Solar, η επένδυση σε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα μοιάζει με την αγορά αυτοκινήτου με το ντεπόζιτο πάντα γεμάτο βενζίνη, θέλοντας να τονίσει πόσο ασφαλής, αξιόπιστη και εύκολα υπολογίσιμη είναι μία τέτοια επένδυση.

Η μεγάλη αύξηση στην παραγωγή πολυσιλικόνης έχει οδηγήσει σε πτώση της τιμής της, με συνέπεια την μείωση του κόστους κατασκευής των φωτοβολταϊκών που βασίζονται στην τεχνολογία σιλικόνης.

Εξάλλου, στην 3η Διεθνής Διάσκεψη της EPIA, οι εκπρόσωποι του χώρου στην Ευρώπη αναγνώρισαν την υπερπροσφορά φωτοβολταϊκών με συνέπεια την πτώση των τιμών των μονάδων κατά 10 με 20% από τις αρχές του έτους, εξέλιξη που χαιρετίστηκε ως ιδιαίτερα ευοίωνη».

Όσο για το άμεσο μέλλον, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ελπίδα όπως οι όροι της χρηματοδότησης αποκατασταθούν στα προ της κρίσης επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβαν την δέσμευσή τους για περαιτέρω ανάπτυξη. Έτσι, ομόφωνα η βιομηχανία φωτοβολταϊκών της Ευρώπης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ως το 2020 θα μπορούσε να καλύψει το 12% της ευρωπαϊκής ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της EPIA Dr. Winfried Hoffmann «Μέσα από την δέσμευσή μας και εντός του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου, μπορούμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής των φωτοβολταϊκών κατά 8% ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση κατά 50% κάθε 8 έτη, μία πολύ ελκυστική προοπτική για τους επενδυτές»