Τέλος στη διετή πρωτοκαθεδρία της Wal Mart στη λίστα του περιοδικού «Fortune», με τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, έδωσε το... πετρέλαιο. Εκμεταλλευόμενη την περσινή πτήση του μαύρου χρυσού προς τα 150 δολάρια ανά βαρέλι, η Exxon Mobil εκθρόνισε την εκπτωτική αλυσίδα σούπερ μάρκετ από την κορυφή του σχετικού δείκτη, ο οποίος κατατάσσει τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες με βάση τα έσοδά τους.
Τέλος στη διετή πρωτοκαθεδρία της Wal Mart στη λίστα του περιοδικού «Fortune», με τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ, έδωσε το... πετρέλαιο.

Εκμεταλλευόμενη την περσινή πτήση του μαύρου χρυσού προς τα 150 δολάρια ανά βαρέλι, η Exxon Mobil εκθρόνισε την εκπτωτική αλυσίδα σούπερ μάρκετ από την κορυφή του σχετικού δείκτη, ο οποίος κατατάσσει τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες με βάση τα έσοδά τους.

Η εταιρεία ενέργειας από το Τέξας, που απασχολεί 79.000 υπαλλήλους και παράγει περίπου το 3% του πετρελαίου του πλανήτη, είχε πέρυσι συνολικά ετήσια έσοδα 442 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη της έφθασαν τα 45 δισ. δολάρια.

Στη δεύτερη θέση πέρασε η Wal Mart

Η Wal Mart, που υποχώρησε στη δεύτερη θέση, είχε έσοδα 405 δισ. δολαρίων και κέρδη 13 δισ. δολάρια. Την τρίτη και την τέταρτη θέση της κατάταξης κατέλαβαν ακόμη δύο πετρελαϊκές, η Chevron και η Conoco Phillips, ενώ ακολούθησαν η General Electric, η General Motors, η Ford, η ΑΤ&Τ, η Hewlett Packard και μια ακόμη ενεργειακή εταιρεία, η Valero Energy. Αξιοσημείωτη είναι η απουσία από την πρώτη δεκάδα κάποιου εκ των κολοσσών του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος βυθίστηκε στην κρίση που δημιούργησαν οι εταιρείες του με την υπερμόχλευση χρέους.

Γενικά, το 2008 ήταν η χειρότερη χρονιά στην 55χρονη ιστορία του δείκτη του «Fortune», αφού τα συνολικά κέρδη των 500 εταιρειών υποχώρησαν κατά 84,7%. Από τις εταιρείες που εμφάνισαν καλά οικονομικά αποτελέσματα ξεχώρισαν οι αλυσίδες φαστ φουντ, που είδαν τα κέρδη τους να ενισχύονται κατά 43%, ενώ από την άλλη πλευρά οι αεροπορικές εταιρείες εμφάνισαν τη μεγαλύτερη πτώση στην κερδοφορία τους. Τη μεγαλύτερη πτώση στην κατάταξη σημείωσε ο κρατικοποιημένος ασφαλιστικός κολοσσός AIG που βούτηξε από τη 13η θέση στη 245η.

(Από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 21/04/2009)