Μεγάλη συμφωνία στον χώρο του πετρελαίου υπεγράφη σήμερα στο Πεκίνο ανάμεσα σε Κίνα και Ρωσία, μετά την ολοκλήρωση του τέταρτου γύρου συναντήσεων στα πλαίσια του διμερούς ενεργειακού διαλόγου. Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΔΣ της πετρελαϊκής Rosneft δήλωσε αμέσως μετά την υπογραφή της ότι η συμφωνία θέτει νέα θεμέλια στην ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες

Μεγάλη συμφωνία στον χώρο του πετρελαίου υπεγράφη σήμερα στο Πεκίνο ανάμεσα σε Κίνα και Ρωσία, μετά την ολοκλήρωση του τέταρτου γύρου συναντήσεων στα πλαίσια του διμερούς ενεργειακού διαλόγου. Ο Ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΔΣ της πετρελαϊκής Rosneft δήλωσε αμέσως μετά την υπογραφή της ότι η συμφωνία θέτει νέα θεμέλια στην ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, τονίζοντας, παράλληλα, την μοναδικότητά της, καθώς είναι μακροπρόθεσμη και συνοδεύεται από σειρά άλλων οικονομικών συμφωνιών.

Η συμφωνία προβλέπει την προέκταση του αγωγού Ανατολικής Σιβηρίας-Ειρηνικού (ESPO) προς την Κίνα και συγκεκριμένα την κατασκευή διακλάδωσης από το διυλιστήριο του Σκοβοροντίνο στην ρωσική Άπω Ανατολή προς την περιοχή Μοχέ στην επαρχία Χεϊλονγκγιάνγκ της Κίνας ως το τέλος του 2010.

Από κινεζικής πλευράς, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Wang Qishan, ο οποίος υπέγραψε την συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει σειρά συμβολαίων και συμφωνιών σχετικά με την κατασκευή του αγωγού, την αγοραπωλησία αργού πετρελαίου και την παροχή πιστώσεων ανάμεσα σε εταιρείες των δύο χωρών ως σημαντική εξέλιξη στις διμερείς ενεργειακές σχέσεις Ρωσίας – Κίνας.

Ο αγωγός θα περνάει κάτω από τον ποταμό Αμούρ και η ετήσια δυνατότητα διοχέτευσης πετρελαίου θα φτάνει τα 15 εκατομμύρια μετρικούς τόνους. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, την παροχή δανείων συνολικού ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα, προς την Rosneft και την κατασκευαστική Transneft, η οποία θα αναλάβει το έργο.