Αξιοσημείωτη χαρακτήρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει ο τομέας του άνθρακα στην Κίνα την τελευταία δεκαετία ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) κ. Nobuo Tanaka, κατά την χθεσινή (20/04) παρουσίαση στο Πεκίνο της νέας έκδοσης του Οργανισμού με τίτλο «Καθαρότερος Άνθρακας για την Κίνα» (Cleaner Coal in China). Επισήμανε, μάλιστα, ότι η κινεζική παραγωγή άνθρακα παρέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας στην παγκόσμια οικονομία απ’ ότι το σύνολο της παραγωγής αργού πετρελαίου της Μέσης Ανατολής.

Αξιοσημείωτη χαρακτήρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει ο τομέας του άνθρακα στην Κίνα την τελευταία δεκαετία ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) κ. Nobuo Tanaka, κατά την χθεσινή (20/04) παρουσίαση στο Πεκίνο της νέας έκδοσης του Οργανισμού με τίτλο «Καθαρότερος Άνθρακας για την Κίνα» (Cleaner Coal in China). Επισήμανε, μάλιστα, ότι η κινεζική παραγωγή άνθρακα παρέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας στην παγκόσμια οικονομία απ’ ότι το σύνολο της παραγωγής αργού πετρελαίου της Μέσης Ανατολής. «Ενώ καλωσορίζουμε την σημαντική συνεισφορά της Κίνας στην παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια προμηθειών, είναι προς το συμφέρον όλων να διασφαλίσουμε ότι οι περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με τον άνθρακα θα ληφθούν υπ’ όψιν, ακόμη και στις σημερινές συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας».

Η χρήση του άνθρακα αυξάνεται διεθνώς λόγω της όλο και μεγαλύτερης ενεργειακής ζήτησης, αλλά και του κόστους των ΑΠΕ, παρ’ ότι οι ανησυχία για τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις (όπως π.χ. η κλιματική αλλαγή) μεγαλώνει. Ο άνθρακας καλύπτει το 70% της πρωτογενούς ενεργειακής κατανάλωσης της Κίνας, γεγονός που, όπως επισήμανε ο κ. Tanaka, καθιστά επείγουσα την ανάγκη αξιοποίησης όλης της κλίμακας των σχετικών καθαρών τεχνολογιών. Αυτές οι επιλογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν από μεθόδους μείωσης εκπομπών του διοξειδίου του θείου και της σκόνης μέχρι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αλλά και την δυνατότητα ουσιαστικής μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο του ΙΕΑ. Ήδη παραδείγματα τέτοιων τεχνολογιών υπάρχουν στην Κίνα :

- το ήμισυ της δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας από άνθρακα έχει εφοδιαστεί με καπναγωγούς αποθείωσης αερίων (flue gas desulphurisation - FGD)

- ο σταθμός παραγωγής ενέργειας ισχύος 4.000 MW του Yuhuan αποτελεί νέο παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την αποτελεσματικότητα των σταθμών παραγωγής ενέργειας με βάση τον άνθρακα.

- ένα από τα πρώτα δείγματα πιλοτικής εφαρμογής της κατακράτησης CO2 αποτελεί ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα στα περίχωρα του Πεκίνου.

Ο κ. Tanaka τόνισε ότι η τεχνολογία που διαθέτει η Κίνα είναι από τις πιο εξελιγμένες παγκοσμίως, χρειάζεται, ωστόσο, να την χρησιμοποιήσει ευρύτερα και αποτελεσματικότερα. Για τον σκοπό αυτό απαιτείται περισσότερο και αρτιότερα εκπαιδευμένο προσωπικό στον τομέα του άνθρακα για να προσαρμόσει τις νέες τεχνολογίες στις τοπικές συνθήκες, για να κατασκευάσει, εγκαταστήσει και λειτουργήσει νέο εξοπλισμό και για να στελεχώσει τις ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές που θα εποπτεύουν την όλη διαδικασία. Κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο κατεξοχήν στον τομέα της ασφάλειας στην εξόρυξη άνθρακα. Μεγαλύτερο άνοιγμα σε συμμετοχή ξένων επενδυτών στον κινεζικό τομέα άνθρακα θα επιφέρει πρόοδο χάρη στην διάδοση βέλτιστων διαχειριστικών πρακτικών.

« Στην όλο και πιο ανοικτή οικονομία της Κίνας, οι ανταγωνιστικές αγορές θα είναι το πρώτιστο μέσο για την διασφάλιση της ασφαλούς και φιλικής προς το περιβάλλον χρήσης των αποθεμάτων», δήλωσε ο κ. Tanaka. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η εμπειρία πολλών άλλων χωρών έχει δείξει ότι κάτι τέτοιο απαιτεί καλά ρυθμισμένες αγορές με ανταγωνισμό ανάμεσα σε πολλούς παίκτες, μεγάλους και μικρούς, εγχώριους και αλλοδαπούς, ενώ επισήμανε ότι τα οφέλη προκύπτουν όταν οι παίκτες δουν την περιβαλλοντικά φιλική δραστηριότητα ως συγκριτικό πλεονέκτημα. Με την ευρύτερη εφαρμογή της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» θα δημιουργηθεί ζήτηση στην αγορά για «καθαρές» τεχνολογίες και θα προκληθεί πτώση του κατασκευαστικού και λειτουργικού κόστους.

Η συγκεκριμένη έκθεση του ΙΕΑ αναφέρει ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η Κίνα και άλλες χώρες που βασίζονται στον άνθρακα, αντιμετωπίζουν επίμονες δυσκολίες στην περιβαλλοντικά φιλικότερη χρήση του. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες αυτές μέσω της ενίσχυσης των φορέων εφαρμογής των πολιτικών περιβάλλοντος, υγείας και ασφάλειας. Όσον αφορά την κινεζική περιβαλλοντική νομοθεσία, ο κ. Tanaka επισήμανε ότι, παρά τον σωστό σχεδιασμό της, αυτό που απαιτείται είναι η καλύτερη εφαρμογή της. Για τον σκοπό αυτό, η έκθεση «Cleaner Coal in China» συνιστά ανάθεση εξουσιών σε χαμηλότερα επίπεδα της κινεζικής κρατικής μηχανής, αλλά και μεγαλύτερη υποχρέωση λογοδοσίας. Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ τόνισε, μάλιστα, ότι άμεσα και διαρκή αποτελέσματα θα μπορούσαν να προκύψουν από την υιοθέτηση δοκιμασμένων τεχνολογιών και πρακτικών διαχείρισης σε όλην την αλυσίδα παραγωγής άνθρακα.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι νέες τεχνολογίες απαιτούνται παγκοσμίως και ο ρόλος της Κίνας στην ανάπτυξή τους είναι κρίσιμος. Η εν λόγω έκθεση περιέχει συστάσεις που παρέχουν ευκαιρίες στην Κίνα οι οποίες, όμως, μπορούν να αποδώσουν μόνο αν οι αναπτυγμένες χώρες προχωρήσουν ταχέως την δημιουργία αγορών για τεχνολογίες που σήμερα παραμένουν ακριβές και όχι ευρέως γνωστές, όπως η κατακράτηση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα. «Η Κίνα έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη “καθαρότερων” τεχνολογιών στον τομέα του άνθρακα σε απάντηση προς την συνεχώς αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά “καθαρής” ενέργειας», κατέληξε ο κ. Tanaka, καλώντας, παράλληλα, εταιρείες και κυβερνήσεις να ενισχύσουν την συνεργασία τους με την Κίνα και να συμβάλουν από κοινού στη διαμόρφωση ενός «καθαρότερου» μέλλοντος για όλους.