Αύξηση ελλειμμάτων και χρεών καταγράφηκε σε όλη την Ευρώπη κατά το 2008. Η ύφεση έπληξε καίρια τα έσοδα και τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που προώθησαν οι κυβερνήσεις «άδειασαν» τα κρατικά ταμεία, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί και φέτος. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 1,9% του ΑΕΠ το 2008 από 0,6% το 2007.
Αύξηση ελλειμμάτων και χρεών καταγράφηκε σε όλη την Ευρώπη κατά το 2008. Η ύφεση έπληξε καίρια τα έσοδα και τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας που προώθησαν οι κυβερνήσεις «άδειασαν» τα κρατικά ταμεία, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί και φέτος.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 1,9% του ΑΕΠ το 2008 από 0,6% το 2007. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται εν πολλοίς στη «μαύρη τρύπα» που άνοιξε στον προϋπολογισμό της Ιρλανδίας (έλλειμμα 7,1% του ΑΕΠ από πλεόνασμα 0,2% το 2007), στη διεύρυνση του ελλείμματος της Ελλάδας αλλά και την «ανατροπή» της δημοσιονομικής θέσης της Ισπανίας όπου το πλεόνασμα 2,2% του 2007 μετατράπηκε σε έλλειμμα 3,8% του ΑΕΠ πέρυσι.

Αύξηση

«Ιδια (ελλειμματική...) γεύση» και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης των «27», με το εν λόγω μέγεθος να αυξάνεται στο 2,3% το 2008 από 0,8% έναν χρόνο πριν. Βασική υπεύθυνη η Μεγάλη Βρετανία, η οποία καθώς δεν δεσμεύεται από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας «επέτρεψε» στο έλλειμμά της να διαμορφωθεί στο 5,5% πέρυσι. Φέτος, ο προϋπολογισμός του Λονδίνου προβλέπει εκτίναξη στο 12% του ΑΕΠ!

Η Κομισιόν, εξάλλου, προβλέπει διεύρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ευρωζώνη στο 4% του ΑΕΠ φέτος και στο 4,4% το 2010, υπό το βάρος των μέτρων στήριξης των οικονομιών και των τραπεζών.

Υπενθυμίζεται ότι Ισπανία και Γαλλία έχουν προθεσμία μέχρι το 2012 να περιορίσουν τα ελλείμματά τους κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, η Ιρλανδία πήρε παράταση έως το 2013, ενώ για την Ελλάδα τα περιθώρια είναι στενότερα, αφού πρέπει να επιστρέψει στην πειθαρχία του Συμφώνου Σταθερότητας έως το τέλος του 2010.

Σημειώνεται ακόμη ότι η Πολωνία βλέπει το «τρένο» της Νομισματικής Ενωσης να απομακρύνεται (είχε θέσει ως στόχο την ένταξή της στο ευρώ το 2012) αφού η διεύρυνση του ελλείμματός της στο 3,9% του ΑΕΠ το 2008 σημαίνει ότι δεν πληροί πλέον το σχετικό -κρίσιμο- κριτήριο της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Στο «τούνελ»

Υπήρξαν τέλος και χώρες που εισήλθαν στο «τούνελ» της χρηματοοικονομικής κρίσης ευρισκόμενες σε θέση δημοσιονομικής ισχύος, όπως η Φινλανδία και η Δανία, με πλεόνασμα στον προϋπολογισμό τους (4,2% και 3,6% του ΑΕΠ αντίστοιχα) και χαμηλό επίπεδο δημόσιου χρέους.

«Πρωταθλήτρια» του χρέους αναδείχθηκε η Ιταλία (με το σχετικό μέγεθος να παραμένει πάνω από το 100% του ΑΕΠ για μια ακόμα χρονιά), με την Ελλάδα να καταλαμβάνει το «αργυρό μετάλλιο», όπως και στο έλλειμμα...

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 23/04/2009)