Η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στα πρατήρια πώλησης καυσίμων από τη νέα χρονιά, η συνδρομή της ΥΠΕΕ στους ελέγχους των Κλιμακίων του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς και η δρομολόγηση του ανοίγματος του επαγγέλματος των μεταφορέων περιλαμβάνονται στις νέες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης

Η εγκατάσταση ταμειακών μηχανών στα πρατήρια πώλησης καυσίμων από τη νέα χρονιά, η συνδρομή της ΥΠΕΕ στους ελέγχους των Κλιμακίων του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς και η δρομολόγηση του ανοίγματος του επαγγέλματος των μεταφορέων περιλαμβάνονται στις νέες ρυθμίσεις που ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης

Ο κ. Χατζηδάκης με κατηγορηματικό τρόπο τόνισε ότι από την 1/1/2010 θα εφαρμοστεί σύστημα εισροών και εκροών καυσίμων και θα εγκατασταθούν ταμειακές μηχανές στα πρατήρια πώλησης καυσίμων της εγχώριας αγοράς, σε μία προσπάθεια να λειτουργήσει η τελευταία καλύτερα και προς όφελος των καταναλωτών.

Το κόστος εγκατάστασης του πλέον σύγχρονου συστήματος προσδιορίστηκε από τον γενικό γραμματέα κ. Κωστή Μουσουρούλη στα επίπεδα των 35.000 ευρώ, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης θα καταβάλει προσπάθεια προκειμένου η εγκατάσταση να επιδοτηθεί από κάποια κοινοτική δράση.

Πέραν όμως της εγκατάστασης των ταμειακών μηχανών, η οποία εκτιμάται στο υπουργείο ότι θα περάσει χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις από τους πρατηριούχους, επιχειρούνται ακόμη έντεκα βασικές παρεμβάσεις για την βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς. Συγκεκριμένα:

- Ενισχύονται τα ΚΕΔΑΚ (Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων) και με αρμοδιότητες κοστολογικού, πέραν του ποιοτικού ελέγχου, ενώ θα πιστοποιηθούν ώστε να είναι σε θέση να επιβάλουν επί τόπου κυρώσεις στους παραβάτες της νομοθεσίας.

- Θα δοθεί η δυνατότητα στα ΚΕΔΑΚ να προχωρούν ακόμη και στην προσωρινή σφράγιση των πρατηρίων που υποτροπιάζουν σε παραβάσεις των διατάξεων περί νοθείας, ενώ θα αποκτήσουν στους αιφνιδιαστικούς ελέγχους που θα πραγματοποιούν και τη συνδρομή της ΥΠΕΕ (πρώην ΣΔΟΕ).

- Κοστολογικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται τόσο στα διυλιστήρια όσο και στις εταιρείες εμπορίας.

- Οι περιπτώσεις πρατηρίων ή και άλλων παραγόντων του εγχώριου κυκλώματος στις οποίες διαπιστώνονται φαινόμενα αισχροκέρδειας ή παραβίασης των όρων του ανταγωνισμού θα δημοσιοποιούνται, κατά το πρότυπο των εμπορικών εταιρειών που πραγματοποιούν αδικαιολόγητες αυξήσεις στα προϊόντα τους.

- Θα ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα πετρελαιοειδή, ώστε να περιληφθεί σε αυτές και η έκφραση γνωμοδότησης για τα μεταφορικά κόστη, για τις εγκαταστάσεις αλλά και για την παραπομπή θεμάτων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

- Θα θεσπισθεί η πρόσβαση εταιρειών, που δεν διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους σε συγκεκριμένες περιοχές, στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις άλλων εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.

- Θα αυξηθεί κατά 20% ο αριθμός των ελέγχων που θα διενεργήσει φέτος το υπουργείο Ανάπτυξης σε σχέση με την περσινή χρονιά. Το 2008 πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 2.552 πρατήρια και διαπιστώθηκαν προβλήματα σε 19 δείγματα καυσίμων, για τα οποία επιβλήθηκαν πρόστιμα 2,2 εκατ. ευρώ σε πρατήρια και 31.500 ευρώ σε μία εταιρεία εμπορίας.

- Με αγορανομική διάταξη και για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, καθίσταται υποχρεωτική η δήλωση τιμών από το σύνολο των πρατηρίων της Επικράτειας στο Παρατηρητήριο Τιμών (www.fuelprices.gr). 

- Ειδικά για την αγορά της Κρήτης, στην οποία καταγράφονται και οι υψηλότερες τιμές καυσίμων, αποφασίσθηκε η μείωση των λιμενικών τελών για το Ηράκλειο κατά 70%, στα 6 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

- Παγώνουν για φέτος τα κόμιστρα των ΔΧ βυτιοφόρων, ενώ η συνολικότερη αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου στην κατεύθυνση του ανοίγματος της συγκεκριμένης αγοράς θα προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση του έργου που έχει ξεκινήσει ειδικώς συσταθείσα επιτροπή στο υπουργείο Μεταφορών, η οποία και πραγματοποιεί διάλογο με το σύνολο των ενδιαφερομένων.

- Ειδικοί ηλεκτρονικοί πίνακες με πληροφορίες για τις τιμές καυσίμων στα πρατήρια της διαδρομής θα αναρτώνται στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, ενώ η εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία των τιμών από το υπουργείο Ανάπτυξης, με βάση τις δειγματοληψίες, θα καταγράφει στοιχεία και από τα διυλιστήρια και από τις εταιρείες εμπορίας.

- Θα ενισχυθεί, τέλος, η διαδικασία εγκατάστασης αυτόματων πωλητών καυσίμων στα πρατήρια, οι οποίοι θα λειτουργούν και μετά το πέρας του ωραίου των πρατηρίων.

Ακόμη ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι θα καταργηθεί η φορολογική απόκλιση του 8% που έχει θεσπισθεί εδώ και επτά χρόνια, λόγω των διαφορών θερμοκρασίας, μεταξύ ποσοτήτων αγορών και πωλήσεων καυσίμων, ενώ το υπουργείο θα περιμένει την εξέλιξη που θα έχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ζήτημα της ενθάρρυνσης της πώλησης καυσίμων και από τα σούπερ μάρκετ.