Προσφορά για την εξαγορά μετοχών της Sibir Energy στην τιμή των 500 πενών έκαστη κατέθεσε η Gazprom Neft – πετρελαϊκός βραχίονας του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου – ωθώντας την ΤΝΚ-BP να αποσύρει την μικρότερη προσφορά που είχε υποβάλει. Η Gazprom Neft επιθυμεί να αποκτήσει ένα «σημαντικό» μειοψηφικό ποσοστό στην Sibir, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ρωσική επενδυτική τράπεζα Renaissance Capital, η οποία αγοράζει τις μετοχές.
Προσφορά για την εξαγορά μετοχών της Sibir Energy στην τιμή των 500 πενών έκαστη κατέθεσε η Gazprom Neft – πετρελαϊκός βραχίονας του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου – ωθώντας την ΤΝΚ-BP να αποσύρει την μικρότερη προσφορά που είχε υποβάλει.

Η Gazprom Neft επιθυμεί να αποκτήσει ένα «σημαντικό» μειοψηφικό ποσοστό στην Sibir, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η ρωσική επενδυτική τράπεζα Renaissance Capital, η οποία αγοράζει τις μετοχές. Η προσφορά αποτιμά την αξία της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου Sibir στα 1,92 δισ. στερλίνες (2,8 δισ. δολάρια), σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, η Credit Suisse ανακοίνωσε πως ακυρώνει την προσφορά για την αγορά μετοχών της Sibir για την κοινοπαξία της BP στη Ρωσία, ύψους 430 πενών ανά μετοχή.

Η Sibir αντλεί το ήμισυ της παραγωγής της από την κοινοπραξία που έχει συστήσει με την Royal Dutch Shell, την Salyam Petroleum Development. Η παραγωγή της τελευταίας αυξήθηκε αυτόν το μήνα στα 160.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας.

Η Sibir ανακοίνωσε πως έχει προσλάβει την JPMorgan Cazenove, ως οικονομικό σύμβουλο «με αποστολή την προστασία της θέσης των μειοψηφικών μετόχων» της εταιρείας.