Η Ρωσία θα τηρήσει τις αποφάσεις για διοχέτευση φυσικού αερίου στον αγωγό South Stream μέχρι το 2015, διαβεβαίωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σματκό, λίγο προτού αναχωρήσει για τη διεθνή ενεργειακή διάσκεψη της Βουλγαρίας, που ξεκινά την Παρασκευή.
Η Ρωσία θα τηρήσει τις αποφάσεις για διοχέτευση φυσικού αερίου στον αγωγό South Stream μέχρι το 2015, διαβεβαίωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Σματκό, λίγο προτού αναχωρήσει για τη διεθνή ενεργειακή διάσκεψη της Βουλγαρίας, που ξεκινά την Παρασκευή.

«Η διαδικασία των συνεννοήσεων για τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία πρέπει να υπογραφούν σε διακυβερνητικό επίπεδο και μεταξύ των εταιρειών ολοκληρώνεται και η ρωσική πλευρά δεν βλέπει κανέναν κίνδυνο ως προς την υλοποίηση του έργου», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός, σε συνέντευξή του σε ξένους ανταποκριτές.

Σύμφωνα με τον κ. Σματκό, η οικονομική κρίση ίσως αποδειχθεί και ευνοϊκή για παρόμοια μεγάλα έργα, καθώς μπορεί να μειώσει αισθητά το κόστος τους, λόγω π.χ. της πτώσης της τιμής των μετάλλων.

Αναφερόμενος στις συμφωνίες με τις εμπλεκόμενες εταιρείες, ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι «τα σχετικά έγγραφα με τις ελληνικές εταιρείες έχουν συμφωνηθεί και θα υπογραφούν επίσης σε σύντομο χρονικό διάστημα» και πρόσθεσε ότι οι σχετικές συνεννοήσεις έχουν επίσης προχωρήσει αισθητά με τις τσεχικές και τις βουλγαρικές εταιρείες.

Η σχετική αναθεωρημένη συμφωνία με τη βουλγαρική πλευρά αναμένεται να υπογραφεί κατά την επικείμενη συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Σεργκέι Στανίσεφ με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, πριν το τέλος του μήνα στη Μόσχα.

«Δεν προχωρούν άσχημα και οι συνομιλίες με τη Σλοβενία και την Τσεχία», σημείωσε ο κ. Σματκό, χαρακτηρίζοντας «πολιτική απόφαση» την πρόθεση των εμπνευστών του έργου – που ξεκίνησε με συμφωνία της Gazprom και της ιταλικής Eni – μία από τις διακλαδώσεις του να περνά οπωσδήποτε και από τη Σερβία.

Συγκρίνοντάς τον με άλλους αγωγούς, που σχεδιάζεται να διέρχονται από την περιοχή των Βαλκανίων και να τροφοδοτούν την Ευρώπη, ο Ρώσος υπουργός υποστήριξε ότι o South Stream, σε αντίθεση με τον Nabucco, έχει λύσει το πρόβλημα των πηγών προμήθειάς του «βάση των οποίων θα είναι τα ρωσικά κοιτάσματα και το αέριό μας φθάνει για 50 και για 100 χρόνια».

Όσον αφορά στον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, ο κ. Σματκό δήλωσε αισιόδοξος ότι η έναρξη των εργασιών θα γίνει εντός των προγραμματισμένων προθεσμιών και τόνισε ότι, σύμφωνα με τη συνεχή ενημέρωση που έχει, «έχουν ήδη επιτευχθεί σημαντικά βήματα προόδου. «Όντως το σχέδιο αυτό είχε μια παρατεταμένη αρχική φάση, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν ζητήματα με τη χρηματοδότηση, ουσιαστικά λύθηκαν όλα τα ζητήματα για τη διευθέτηση των σχέσεων μεταξύ των εταίρων, συμφωνήθηκε το τεχνικό μέρος και γι' αυτό είμαι πολύ αισιόδοξος», κατέληξε ο Ρώσος υπουργός.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σματκό θα εκπροσωπήσει στη διάσκεψη της Βουλγαρίας τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, οποίος αποφάσισε την τελευταία στιγμή να ακυρώσει το σχεδιαζόμενο ταξίδι του στη χώρα.