Αγωγός Φυσικού Αερίου: Ενδιαφέρον από Edison και Gaz de France

Αγωγός Φυσικού Αερίου: Ενδιαφέρον από Edison και Gaz de France
Του Λεωνίδα Λιάμη και της Μανταλένας Πίου
Τρι, 28 Απριλίου 2009 - 11:01
Μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, όπως η ιταλική Edison και η γαλλική Gaz de France, προσελκύει το νέο ενεργειακό πρότζεκτ στο οποίο συμφώνησαν Ελλάδα και Βουλγαρία για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς και τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Βόρειο Ελλάδα.
Μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, όπως η ιταλική Edison και η γαλλική Gaz de France, προσελκύει το νέο ενεργειακό πρότζεκτ στο οποίο συμφώνησαν Ελλάδα και Βουλγαρία για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς και τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Βόρειο Ελλάδα.

Τα δύο έργα, ο αγωγός Κομοτηνή - Χάσκοβο και το LNG τέρμιναλ, περιλαμβάνονται στο μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες, «επισημοποιώντας» πολύμηνες διαπραγματεύσεις, που αποσκοπούν στην τροφοδοσία της Βουλγαρίας με φυσικό αέριο, το οποίο θα διέρχεται από την Ελλάδα από τον αγωγό Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI), αλλά και από τον νέο τερματικό σταθμό LNG.

Συζητήσεις

«Είμαστε σε συζητήσεις, με την Edison, με τη Gaz de France, καθώς και με την ελληνική ΔΕΠΑ», δήλωσε η διευθύντρια της Bulgaria Energy Holding (BEH), Galina Tosheva, αναφερόμενη στον αγωγό.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι η Edison, η οποία ως γνωστόν συνεργάζεται με τη ΔΕΠΑ στον ελληνο-ιταλικό αγωγό, εξετάζει το ενδεχόμενο να «παραιτηθεί» από ένα μέρος της ποσότητας του αερίου που έχει συμφωνηθεί να μεταφέρει στην Ιταλία και να το διαθέτει στη Βουλγαρία.

«Μαζί με τους Βούλγαρους και τους Ελληνες ομολόγους μας, είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε και να ενεργοποιήσουμε τη διασύνδεση μεταξύ Κομοτηνής στη Β. Ελλάδα και του Χάσκοβο στη νότια Βουλγαρία», δήλωσε ο κ. Elio Ruggeri, στέλεχος της Edison, προσθέτοντας πως «είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε μετοχική συμμετοχή στον αγωγό για τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και την ενεργοποίησή του».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της γαλλικής Gaz de France, Edouardo Sauvage, κατέστησε σαφές ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο project, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι «πρόκειται για μια απόφαση που καταρχήν αφορά τους Ελληνες και Βούλγαρους εταίρους και κατόπιν θα δούμε αν εκείνοι επιθυμούν συνεταίρους».

Διασυνδέσεις μεταξύ κρατών και περιοχών αποτελούν κλειδί για οποιονδήποτε και ως εκ τούτου «κι εμείς ενδιαφερόμαστε για αυτή τη διασύνδεση, μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας», πρόσθεσε.

Δημοσίευμα του βουλγαρικού Τύπου τοποθετεί στη λίστα με τους ενδιαφερόμενους για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού και την κοινοπραξία Prometheus Gas, που έχουν συστήσει ισομερώς ο όμιλος Κοπελούζου και η ρωσική Gazpromexport (Gazprom). Πάντως, το όλο πρότζεκτ σχεδιάζεται για τη μείωση της εξάρτησης της Βουλγαρίας από τη Ρωσία στο φυσικό αέριο και τη διασφάλιση εναλλακτικής πηγής τροφοδοσίας της χώρας.

Το τέρμιναλ

Oσον αφορά στο νέο τέρμιναλ LNG, το οποίο θα ανήκει στη ΔΕΠΑ, σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, στους χώρους της ΒΦΛ. Οι διαπραγματεύσεις με τη βουλγαρική πλευρά συνεχίζονται, καθώς ένα μέρος του LNG προορίζεται για τη Βουλγαρία, στην οποία θα μεταφέρεται από τον νέο αγωγό. Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, ο αγωγός, μήκους περίπου 100 χλμ., έχει προϋπολογισμό της τάξης των 125 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, ήδη, περί τα 40-45 εκατ. ευρώ θα χορηγηθούν από την Ε.Ε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του την τροφοδοσία του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες της Κασπίας.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 28/04/2009)