«Ανοικτή πρόκληση» χαρακτήρισε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Dmitry Medvedev τα σχέδια του NATO για διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στο έδαφος της Γεωργίας από τις 6 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες.

«Ανοικτή πρόκληση» χαρακτήρισε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Dmitry Medvedev τα σχέδια του NATO για διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στο έδαφος της Γεωργίας από τις 6 Μαΐου ως την 1η Ιουνίου, προειδοποιώντας για τις αρνητικές συνέπειες.

Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Novosti, o Medvedev τόνισε ότι δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ασκήσεις εκεί όπου έχει γίνει πόλεμος, ενώ προειδοποίησε ότι αυτές θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς οι συνέπειες για εκείνους που έλαβαν την απόφαση διεξαγωγής τους.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι υπέγραψε σήμερα συμφωνία στη Μόσχα με τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία βάσει της οποίας η Ρωσία αναλαμβάνει τον έλεγχο των ντε φάκτο συνόρων των δυο αυτών περιοχών που έχουν αποσχισθεί από τη Γεωργία και έχει ήδη αναγνωρίσει ως ανεξάρτητα κράτη ύστερα από τον πόλεμο με την τελευταία τον περασμένο Αϋγουστο, για τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Για την ασφάλειά της, αλλά και για την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η Νότια Οσετία θα εμπιστευθεί στη Μόσχα την ασφάλεια των συνόρων της πριν αναπτύξει τις δικές της δυνάμεις για το σκοπό αυτόν», αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας, ενώ ανάλογες είναι και οι σχετικές πρόνοιες της συμφωνίας της Ρωσίας με την Αμπχαζία.

Το NATO, από πλευράς του, ανακοίνωσε ότι οι ασκήσεις «Cooperative Longbow 09/Cooperative Lancer 09» δεν θα περιλαμβάνουν ελαφρύ ή βαρύ οπλισμό, ενώ απαντώντας στις ρωσικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι οι εν λόγω ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί ήδη πριν ξεσπάσει η διένεξη Ρωσίας-Γεωργίας, τον περασμένο Αύγουστο, προσθέτοντας ότι σε αυτές μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι συμμαχικές χώρες, ακόμη και η Ρωσία. Στις ασκήσεις προβλέπεται να λάβουν μέρους περίπου 1.300 στρατιώτες από 19 κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Από την άλλη, ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι η Μόσχα θεωρεί ότι ενέργειες που θα μπορούσαν να εκληφθούν από την Τιφλίδα ως ενθάρρυνση της πορείας προς την επαναστρατιωτικοποίηση της Γεωργίας και ως «παράλογη ενίσχυση των στρατιωτικών μέσων» ότι αντιβαίνουν στις έξι αρχές που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο μετά την λήξη των εχθροπραξιών. Οι δηλώσεις Medvedev έρχονται λίγες μέρες μετά από οξείες δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Sergei Lavrov, που έκαναν λόγο για «επικίνδυνο κατευνασμό του σημερινού καθεστώτος της Γεωργίας».