Πραγματοποιήθηκε στην Πράγα στις 3-4 Μαΐου 2009, το Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας σχετικά με τα θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας καθηγητής Φίλιππος Τσαλίδης. Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και την υλοποίηση του Οράματος για το 2020
Πραγματοποιήθηκε στην Πράγα στις 3-4 Μαΐου 2009, το Άτυπο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας σχετικά με τα θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας καθηγητής Φίλιππος Τσαλίδης.

Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με τη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και την υλοποίηση του Οράματος για το 2020 που προβλέπει την εφαρμογή μιας σειράς δράσεων που έχουν στόχο να διαμορφώσουν ένα δυναμικό χώρο έρευνας στην Ευρώπη, μία ενιαία ανταγωνιστική αγορά εργασίας, η οποία θα συμβάλει ουσιαστικά στη μετάβαση στην κοινωνία της γνώσης.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην αποτελεσματική λειτουργία του «τριγώνου της γνώσης» (Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία), στο ρόλο της δημόσιας διαβούλευσης και της ενεργού συμμετοχής όλων των ενδιαφερομένων στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και επιχειρηματικού κόσμου, προς όφελος όλων των ευρωπαίων πολιτών. Επίσης, συζητήθηκαν οι δράσεις για την ουσιαστική ανάπτυξη των ανθρώπινων πόρων και τη βελτίωση της ποιότητας και των συνθηκών εργασίας στον τομέα της έρευνας, ώστε η Ευρώπη να αναδειχθεί ένας από τους πιο ελκυστικούς χώρους για νέους, αλλά και παγκόσμιας εμβέλειας ερευνητές. 

Ο Γενικός Γραμματέας καθ. Φ. Τσαλίδης σημείωσε τις αρχές της εθνικής ερευνητικής πολιτικής οι οποίες στοχεύουν σε μία ουσιαστική μετάβαση στην κοινωνία της γνώσης, στην παραγωγή υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και την ουσιαστική συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας. Ειδικότερα, επεσήμανε τις ενέργειες της εθνικής πολιτικής για την αποτελεσματική αλληλεπίδραση μεταξύ των συμμετεχόντων στο τρίγωνο της γνώσης, τα κίνητρα που έχουν δοθεί για τη συμμετοχή του επιχειρηματικού τομέα στις δράσεις Έρευνας και Ανάπτυξης, καθώς και τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη προωθηθεί για την ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας σε περιφερειακό επίπεδο. Τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας αποτελεί την πλατφόρμα για την ανάπτυξη και συντονισμό του διαλόγου όλων των ενδιαφερομένων και προωθεί την εφαρμογή όλων των δράσεων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία.