Η κρατική γαλλική εταιρία υπηρεσιών κοινής ωφέλειας EDF εξετάζει την πιθανότητα πώλησης του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού στη Μ. Βρετανία. Η κίνηση αυτή στοχεύει στην μείωση του χρέους της, το οποίο ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ περίπου, καθώς τον περασμένο χρόνο αποδύθηκε σε μία σειρά ιδιαίτερα πολυδάπανων διεθνών εξαγορών. Όπως δημοσιεύεται στους Financial Times, η κορυφαία εταιρία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο με αξία κεφαλαιοποίησης 85 δισ. ευρώ, εξετάζει την πιθανότητα να επικεντρωθεί αμιγώς στην παραγωγή ενέργειας διεθνώς.
Η κρατική γαλλική εταιρία υπηρεσιών κοινής ωφέλειας EDF εξετάζει την πιθανότητα πώλησης του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού στη Μ. Βρετανία. Η κίνηση αυτή στοχεύει στην μείωση του χρέους της, το οποίο ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ περίπου, καθώς τον περασμένο χρόνο αποδύθηκε σε μία σειρά ιδιαίτερα πολυδάπανων διεθνών εξαγορών.

Όπως δημοσιεύεται στους Financial Times, η κορυφαία εταιρία παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο με αξία κεφαλαιοποίησης 85 δισ. ευρώ, εξετάζει την πιθανότητα να επικεντρωθεί αμιγώς στην παραγωγή ενέργειας διεθνώς. Η απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί επισήμως και κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να γίνει πριν η γαλλική κυβέρνηση αποφασίσει να θα παρατείνει την θητεία του διευθύνοντος συμβούλου της EDF, Pierre Gadonneix, και πέραν του Νοεμβρίου, οπότε και συνταξιοδοτείται. Ωστόσο, το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται στα πλαίσια μίας ευρύτερης στρατηγικής που στόχο έχει να αντιμετωπίσει τις πρωτόγνωρες επενδυτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πυρηνική βιομηχανία, καθώς διεθνώς ο τομέας εμφανίζει μεγάλη άνθηση.

H γαλλική εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα και σχεδιάζει την κατασκευή ενός ακόμα αντιδραστήρα. Επιπλέον, η EDF έχει εξαγγείλει την κατασκευή 10 νέων αντιδραστήρων, ο πρώτος εκ των οποίων έχει ήδη υπερβεί κατά 20% τον αρχικό του προϋπολογισμό. Αν και το κόστος θα μπορούσε να επιμεριστεί σε εταίρους της εταιρείας, η απόδοση της επένδυσης αναμένεται να φανεί μετά από χρόνια.

Το βρετανικό δίκτυο διανέμει ηλεκτρική ενέργεια σε σχεδόν 8 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις στη χώρα. Πιθανή πώλησή της θα συνέβαλλε στη μείωση του χρέους της EDF τουλάχιστον κατά 5 δισ. ευρώ έως το 2010. Η EDF εξαγόρασε πρόσφατα την British Energy προς 15 δισ. ευρώ και επέκτεινε τις δραστηριότητες, εξαγοράζοντας το 50% των περιουσιακών στοιχείων της αμερικανικής Constellation στον χώρο της πυρηνικής ενέργειας προς 4,5 δισ. δολ.