Σύμφωνα με οδηγία που ενέκρινε χθες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όλα τα νέα πρατήρια καυσίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με σύστημα που να αποτρέπει την απελευθέρωση των ατμών της βενζίνης στην ατμόσφαιρα. Το νέο μέτρο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από το 2012 ενώ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018.
Σύμφωνα με οδηγία που ενέκρινε χθες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όλα τα νέα πρατήρια καυσίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με σύστημα που να αποτρέπει την απελευθέρωση των ατμών της βενζίνης στην ατμόσφαιρα.

Το νέο μέτρο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από το 2012 ενώ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018.

Όπως ορίζει η Οδηγία με το νέο σύστημα θα πρέπει να  εφοδιαστούν όλα τα νέα πρατήρια που βρίσκονται κάτω από χώρους εργασίας ή κατοικίας και διακινούν πάνω από 100 m3 καυσίμων ετησίως καθώς και αυτά που βρίσκονται σε κατοικημένες περιοχές και διακινούν περισσότερα από 500 m3 καυσίμων τον χρόνο.

Στην Ε.Ε. λειτουργούν περίπου 110.000 πρατήρια υγρών καυσίμων. Η χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας θα έχει ως αποτέλεσμα της δέσμευση του 85% των ατμών βενζίνης που ελευθερώνονται κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού. Οι ατμοί που θα δεσμεύονται θα ρευστοποιούνται και θα μπορούν να πουληθούν εκ νέου.

O ευρωβουλευτής κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης, σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε ότι με την συγκεκριμένη Οδηγία θα βελτιωθεί η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, ενώ θα ενισχυθεί και η προσπάθεια για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.