Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, αρνείται να προσυπογράψει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισσαβώνας, παρά το γεγονός ότι χθες επικυρώθηκε και από τη Γερουσία της χώρας του. Το επιχείρημα του κ. Κλάους είναι ότι εκκρεμεί προσφυγή εναντίον του λεγόμενου «Ευρωσυντάγματος» στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τσεχίας, ενώ ούτως ή άλλως δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι να εγκριθεί και από την Ιρλανδία.
Ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, αρνείται να προσυπογράψει την Ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισσαβώνας, παρά το γεγονός ότι χθες επικυρώθηκε και από τη Γερουσία της χώρας του. Το επιχείρημα του κ. Κλάους είναι ότι εκκρεμεί προσφυγή εναντίον του λεγόμενου «Ευρωσυντάγματος» στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τσεχίας, ενώ ούτως ή άλλως δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μέχρι να εγκριθεί και από την Ιρλανδία. «Η Συνθήκη της Λισσαβώνας είναι επί του παρόντος νεκρό γράμμα. Είναι νεκρή επειδή καταψηφίσθηκε από ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. (Ιρλανδία). Οπότε, δεν έχω προγραμματίσει να την υπογράψω», δήλωσε στους δημοσιογράφους της πατρίδας του ο Τσέχος πρόεδρος. Επίσης, κατηγόρησε τους γερουσιαστές ότι «γυρίζουν την πλάτη στα συμφέροντα της πατρίδας τους».

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Γερουσία είχε επικυρώσει τη συνθήκη, με ψήφους 50 υπέρ, 24 κατά και 6 λευκά, έπειτα από συζητήσεις που διήρκεσαν 15 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατώτατο όριο για την έγκρισή της ήταν 49 θετικοί ψήφοι, οπότε το αποτέλεσμα ήταν οριακό. Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη έχει εγκριθεί πάντως και από την Κάτω Βουλή, οπότε το μόνο που εκκρεμεί είναι η υπογραφή του κ. Κλάους. Παρόλα αυτά, αρκετά μέλη του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου, αντιτίθενται στην εφαρμογή της, επειδή «υπονομεύεται η εθνική κυριαρχία της Τσεχίας».

Δηλώσεις του Τοπολάνεκ

Την ίδια άποψη έχει και ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μίρεκ Τοπολάνεκ, ο οποίος όμως κάλεσε τους γερουσιαστές να πιουν το πικρό ποτήριο, προκειμένου να μη γίνει η χώρα αποδιοπομπαίος τράγος της Ευρώπης και βρεθεί εκ νέου «στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας». «Δεν δέχομαι με μεγάλη ευφορία τη Συνθήκη, αλλά αυτό είναι το τίμημα της εισόδου μας στην Ενωμένη Ευρώπη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τοπολάνεκ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τσεχία φέρνει σε δύσκολη θέση την Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνησή της έχασε την εμπιστοσύνη της Βουλής, εν μέσω της άσκησης της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο κ. Τοπολάνεκ παραδίδει αύριο την εξουσία σε υπηρεσιακό πρωθυπουργό ενόψει της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Επίσης, ο κ. Τοπολάνεκ είχε χαρακτηρίσει «δρόμο προς την κόλαση» το σχέδιο ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας που είχε εισηγηθεί ο Μπαράκ Ομπάμα, παραβιάζοντας το διπλωματικό πρωτόκολλο.

Ανάλογα προβλήματα ευρωσκεπτικισμού παρουσιάζονται και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Πολωνίας, όπου ο συντηρητικός πρόεδρος Λεχ Κατζίνσκι αρνείται και αυτός να υπογράψει τη Συνθήκη, μέχρι να γίνει νέο δημοψήφισμα στην Ιρλανδία, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί μέχρι το φθινόπωρο. Τέλος, στη Γερμανία, ο πρόεδρος Χερστ Κέλερ περιμένει να τελεσιδικήσει η προσφυγή που έχει κατατεθεί στο συνταγματικό δικαστήριο εναντίον της Συνθήκης.

(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 07/05/2009)