Σε τυπογραφικό λάθος αποδίδει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τα λανθασμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επίσημα, σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες των κρατών της ανατολικής Ευρώπης που χτυπήθηκαν από την κρίση. Τα λάθη εντοπίζονται στα υπερβολικά φουσκωμένα στοιχεία για το εξωτερικό χρέος των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που αναφέρονται στην έκθεση του Global Financial Stability Report, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα τον Απρίλιο.

Σε τυπογραφικό λάθος αποδίδει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τα λανθασμένα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επίσημα, σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες των κρατών της ανατολικής Ευρώπης που χτυπήθηκαν από την κρίση. Τα λάθη εντοπίζονται στα υπερβολικά φουσκωμένα στοιχεία για το εξωτερικό χρέος των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που αναφέρονται στην έκθεση του Global Financial Stability Report, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα τον Απρίλιο. Από πλευράς ΔΝΤ, ζητήθηκε συγγνώμη για την αναστάτωση, ενώ δόθηκε η υπόσχεση άμεσης διόρθωσης, η οποία, όπως ανέφεραν κύκλοι του, έχει ήδη αρχίσει.

Οι αποκλίσεις των λανθασμένων στοιχείων από τα πραγματικά δεδομένα είναι σε πολλές περιπτώσεις από τις συνολικά 38 αναδυόμενες χώρες που εξετάζει η συγκεκριμένη έκθεση πολύ μεγάλη. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο δείκτης εξωτερικού χρέους προς αποθεματικά της Τσεχίας διορθώθηκε από 236% σε 89%, για την Εσθονία από 210% σε 132%, για την Ουκρανία από 208% σε 106%. Αναμένεται, μάλιστα, σύντομα να υπάρξει διορθωτική αναφορά και για το ιλιγγιώδες 425% της Λιθουανίας, καθώς και πολλών άλλων χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της περιοχής δέχονται το τελευταίο διάστημα δριμεία κριτική για την δημοσιονομική τους διαχείριση, ενώ το ΔΝΤ υποβάθμισε ραγδαία τον Απρίλιο τις προοπτικές ανάπτυξης αυτών των κρατών, επικαλούμενο την πιστωτική κρίση, την μείωση της ζήτησης και την πτώση των τιμών της ενέργειας.