Ανοδο παρουσίασαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου, αλλά και των μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, λόγω της πεποίθησης ότι η εικόνα των 19 ισχυρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ θα ήταν καλύτερη του αναμενομένου, έτσι όπως προκύπτει από τα τεστ κοπώσεως. Θετικά ενήργησε, επίσης, η χαμηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων, μείωση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ.
Ανοδο παρουσίασαν χθες οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου, αλλά και των μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού, λόγω της πεποίθησης ότι η εικόνα των 19 ισχυρότερων τραπεζών στις ΗΠΑ θα ήταν καλύτερη του αναμενομένου, έτσι όπως προκύπτει από τα τεστ κοπώσεως. Θετικά ενήργησε, επίσης, η χαμηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων, μείωση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ. Αργότερα, ωστόσο, οι ανοδικές τάσεις στην αγορά του μαύρου χρυσού και των εμπορευμάτων υποχώρησαν, ακολουθώντας την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών που ανέκοψαν την άνοδο των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων, κλείνοντας σε αρνητικό έδαφος.

Η τιμή του χρυσού αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων διότι επικράτησε ανησυχία για την πυροδότηση νέων πληθωριστικών πιέσεων στις οικονομίες της Ευρωζώνης, μετά τη μείωση, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό του 1%. Ειδικότερα, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύθηκε κατά 1,2% στα 921 δολάρια την ουγγιά, αντανακλώντας το υψηλό μηνός.

Αν και σήμερα επικρατούν έντονες αντιπληθωριστικές τάσεις, λόγω της βαθύτερης παγκόσμιας ύφεσης των τελευταίων επτά δεκαετιών, η μεγάλη μείωση του κόστους δανεισμού στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου προκαλεί ανησυχία για μια επαναφορά του πληθωρισμού.

Κάτω από συνθήκες αβεβαιότητας, οι επενδυτές καταφεύγουν σε ασφαλή καταφύγια, όπως είναι ο χρυσός. Ειρωνεία της τύχης είναι, δε, ότι οι κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης εδώ και μια δεκαετία πούλησαν σημαντικό μέρος των αποθεμάτων τους σε χρυσό, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα, κάτω από το πλέον αντίξοο οικονομικό περιβάλλον, «φτωχότερες» κατά 40 δισ. δολάρια, όπως υπολογίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times». Το πρώτο βήμα στη μείωση των αποθεμάτων χρυσού έκανε η Τράπεζα της Αγγλίας. Ακολούθησαν οι κεντρικές τράπεζες της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού ξεπέρασε τα 58 δολάρια, το βαρέλι, και έφθασε στο ζενίθ του τελευταίου εξαμήνου. Η τιμή του χαλκού εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Απριλίου, αγγίζοντας τα 2.217 δολάρια ανά τόνο για να υποχωρήσει αργότερα στα 2.147 δολάρια. Από τις αρχές του έτους, η τιμή του μετάλλου έχει ενισχυθεί περισσότερο από 50%. Στο Λονδίνο, η τιμή του Brent ξεπέρασε τα 57 δολάρια το βαρέλι.



(Από την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 08/05/2009)