Την έναρξη μιας νέας εποχής στην έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου προδιαγράφει το νέο θεσμικό πλαίσιο που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, ανάμεσα στα οποία η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 40 % που είναι σήμερα, αντισταθμιστικά οφέλη, η κατάργηση του περιορισμού της διάρκειας εκμετάλλευσης που είναι σήμερα 25 χρόνια, κ.α.

Την έναρξη μιας νέας εποχής στην έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου προδιαγράφει το νέο θεσμικό πλαίσιο που εξήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, ανάμεσα στα οποία η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 40 % που είναι σήμερα, αντισταθμιστικά οφέλη, η κατάργηση του περιορισμού της διάρκειας εκμετάλλευσης που είναι σήμερα 25 χρόνια, κ.α.

Αφού υπογράμμισε τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η χώρα μας από τις έρευνες, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι σήμερα πληρώνουμε το 4,6 % του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από 11 δισ. ευρώ το χρόνο για την αγορά πετρελαιοειδών από το εξωτερικό, ενώ πρόσθεσε ότι πιθανές επιτυχίες στον συγκεκριμένο τομέα θα σημάνουν αυτόματα βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται εξάλλου οι περισσότερες χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης, πρόκειται, επίσης να δημιουργηθεί στο ΣΕΕΣ Διεύθυνση Έρευνας και Ανάπτυξης. Η νέα διεύθυνση θα είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο και εποπτεία υφιστάμενων και νέων παραχωρήσεων, τη διαμόρφωση προτάσεων για την ανάπτυξη των ερευνών, κ.α. Η στελέχωσή της θα γίνει με ειδικούς επιστήμονες που μπορούν να προέρχονται και από τα ΕΛΠΕ. Άμεση πρόκειται να είναι η προώθηση της συγκεκριμένης διάταξη για ψήφιση στη Βουλή.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η προσαρμογή της νομοθεσίας στα Κοινοτικά δεδομένα, η κατάργηση απαρχαιωμένων ρυθμίσεων, καθώς και η αυστηρή εφαρμογή της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Τέλος, υιοθετείται και στην χώρα μας μία ακόμη μέθοδος παραχωρήσεων που χρησιμοποιείται διεθνώς, η λεγόμενη μέθοδος της «ανοιχτής πόρτας», σύμφωνα με την οποία προβλέπεται απευθείας παραχώρηση ερευνητικής περιοχής σε μόνιμη βάση σε επενδυτή που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον, εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον για την ίδια περιοχή από άλλη πλευρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως τώρα η Ελλάδα χρησιμοποιούσε αποκλειστικά την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την παραχώρηση συγκεκριμένων περιοχών για έρευνα.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως τα οφέλη από τη νέα πολιτική για την έρευνα υδρογονανθράκων περιλαμβάνουν: ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, μείωση των εισαγωγών και της εκροής συναλλάγματος, προσέλκυση ξένων επενδύσεων, νέες θέσεις εργασίας, σημαντικά οικονομικά οφέλη για το κράτος. Εξάλλου, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε, δεν παραιτείται και δεν πρόκειται να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων» και πρόσθεσε: «Είναι γνωστές οι συναντήσεις της Βέρνης και του Νταβός. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Σήμερα μιλάμε για όλη την ελληνική επικράτεια, δεν αναφερόμαστε σε επιμέρους σημεία. Μιλάμε για το νομικό πλαίσιο και τη νέα διοικητική δομή, δεν είναι η στιγμή που αποφασίζουμε πού θα γίνουν οι έρευνες».

Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμη πως η πρόσφατη συμφωνία με την Αλβανία, όπως και κάθε συμφωνία δημιουργεί θετικές προοπτικές για τον τομέα, καθώς και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αντίστοιχες συζητήσεις με την Αίγυπτο.

Τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Κ. Μουσουρούλης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) κ. Ρ. Μωϋσής απέφυγαν να αναφερθούν σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις για το μέγεθος των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Ο κ. Μωϋσής ανέφερε πως κάτι τέτοιο θα ήταν επιπόλαιο, όπως επίσης πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις φήμες που κυκλοφορούν κατά καιρούς. Τόνισε ωστόσο πως σε πολλές περιοχές της χώρας πληρούνται οι γεωλογικές προϋποθέσεις για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Αυτή τη στιγμή μόνο το 0,5 % των ποσοτήτων αργού πετρελαίου που καταναλώνει η χώρα (περί τα 120 εκατ. βαρέλια το χρόνο) εξορύσσεται στην Ελλάδα, στην περιοχή του Πρίνου ενώ στόχος της κυβέρνησης όπως τόνισε ο υπουργός είναι οι έρευνες να ξεκινήσουν το 2010.

Οι αποφάσεις για το πού και πότε θα γίνουν έρευνες θα λαμβάνονται από διυπουργική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας, Εξωτερικών, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, ύστερα από εισήγηση του ΣΕΕΣ.

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη τα βήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από τους πρώην υπουργούς Ανάπτυξης κ.κ. Δ. Σιούφα και Χ. Φώλια, οπότε, αντίστοιχα, αποκτήθηκε από το Δημόσιο το αρχείο των ερευνών που κατείχαν τα ΕΛΠΕ (περιλαμβάνει στοιχεία από τις πάσης φύσεως έρευνες που έγιναν στο διάστημα 1939 - 2005) και δημιουργήθηκε η επιτροπή υπό τον κ. Μωυσή που εκπόνησε μελέτη για την ανάπτυξη των ερευνών, στην οποία βασίζονται οι χθεσινές ανακοινώσεις.