Πράγα: Υπογραφή Συμφωνίας για την Προώθηση του Nabucco Χωρίς Αναφορά στην Κατανομή των Τελών Διέλευσης

Πράγα: Υπογραφή Συμφωνίας για την Προώθηση του Nabucco Χωρίς Αναφορά στην Κατανομή των Τελών Διέλευσης
energia.gr
Παρ, 8 Μαΐου 2009 - 19:22
Συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την μία πλευρά, και το Αζερμπαϊτζάν, την Γεωργία, την Τουρκία και την Αίγυπτο, από την άλλη, με στόχο την προώθηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από την Κασπία και την Μέση Ανατολή, επιτεύχθηκε σήμερα στην Πράγα στα πλαίσια της συνάντησης που διοργανώνει η Τσεχική Προεδρία για την υλοποίηση του «Νοτίου Διαδρόμου». Στην συμφωνία εκφράζεται η υποστήριξη των χωρών αυτών προς τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, χωρίς, όμως, αναφορά στο πώς οι χώρες διέλευσης θα μοιράζονται τα σχετικά τέλη.

Συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την μία πλευρά, και το Αζερμπαϊτζάν, την Γεωργία, την Τουρκία και την Αίγυπτο, από την άλλη, με στόχο την προώθηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από την Κασπία και την Μέση Ανατολή, επιτεύχθηκε σήμερα στην Πράγα στα πλαίσια της συνάντησης που διοργανώνει η Τσεχική Προεδρία για την υλοποίηση του «Νοτίου Διαδρόμου».

Στην συμφωνία εκφράζεται η υποστήριξη των χωρών αυτών προς τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, χωρίς, όμως, αναφορά στο πώς οι χώρες διέλευσης θα μοιράζονται τα σχετικά τέλη. Κι αυτό,παρ’ ότι σε προσχέδιο γινόταν έκκληση για «αναλογική κατανομή». Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, την υποστήριξη  των συμμετεχουσών κρατών και προς το σχέδιο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα διασχίζει την Κασπία.

Την συμφωνία, που στόχο έχει την μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο, υπέγραψαν οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Τουρκίας, ενώ η Αίγυπτος εκπροσωπήθηκε από τον Υπουργό Πετρελαίου.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Ανατόλυ Γιάνοφσκυ, ο οποίος ήταν παρών στις σχετικές συνομιλίες, προειδοποίησε ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου μπορεί να είναι δαπανηρό, αλλά και αναποτελεσματικό. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αν οι Ε.Ε. και οι συμμετέχουσες χώρες είναι πρόθυμες να πληρώσουν για τον Nabucco, τότε μπορεί να ολοκληρωθεί η κατασκευή του. «Κάθε αγωγός θα πρέπει, σε τελική ανάλυση, να κρίνεται από την σκοπιά της αποδοτικότητάς του», συμπλήρωσε με νόημα ο Ρώσος Υπουργός.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία παραμένει και θα είναι και στο μέλλον ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ε.Ε. και, σε μία προσπάθεια, να εκτονώσει την ένταση που πιθανόν προκαλεί η συμφωνία στις σχέσεις Βρυξελλών-Μόσχας, δήλωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την ρωσική πρωτεύουσα για να συζητήσει τα σχέδια της Ένωσης με τον Ρώσο πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ.