Ο Πρόεδρος της επαρχιακής κυβέρνησης της Castilla-La Mancha, José María Barreda και ο Πρόεδρος ΔΣ της IBERDROLA RENOVABLES, Ignacio Galán εγκαινίασαν την έναρξη εργασιών της πρώτης θερμοηλεκτρικής μονάδας παραγωγής ηλιακής ενέργειας της εταιρείας στο Puertollano (Ciudad Real).

Ο Πρόεδρος της επαρχιακής κυβέρνησης της Castilla-La Mancha, José María Barreda και ο Πρόεδρος ΔΣ της IBERDROLA RENOVABLES, Ignacio Galán εγκαινίασαν την έναρξη εργασιών της πρώτης θερμοηλεκτρικής μονάδας παραγωγής ηλιακής ενέργειας της εταιρείας στο Puertollano (Ciudad Real).     

Την τελετή παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι Enrique Jiménez, επικεφαλής της IDAE (Ισπανικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Διαφοροποίησης και Εξοικονόμησης Ενέργειας), Joaquín Carlos Hermoso, Δήμαρχος του Puertollano, Paula Fernández, Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Περιβάλλοντος της περιοχής Castilla-LaMancha, Xabier Viteri, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας IBERDROLA RENOVABLES και Víctor M. Rodríguez, επικεφαλής των δραστηριοτήτων της επιχείρησης στην Ισπανία.

Η IBERDROLA RENOVABLES και η IDAE κατέχουν το 90% και 10% αντίστοιχα της εγκατεστημένης ισχύς των 50 MW, της θερμοηλεκτρικής μονάδας παραγωγής ηλιακής ενέργειας στην περιοχή του Puertollano. Η μονάδα εκτιμάται ότι θα παράγει περισσότερο από 100 εκατομμύρια kWh ανά έτος, που ισοδυναμούν με την κατανάλωση ενέργειας περίπου 100.000 κατοίκων καθώς και τη μείωση εκπομπών CO2 κατά 90.000 τόνους περίπου. Το ύψος της επένδυσης αυτής ανήλθε σε € 200 εκατ. περίπου.

Στην ομιλία του ο κ. Galan υπενθύμισε ότι είχε ανακοινώσει την κατασκευή της μονάδας αυτής στο Puertollano πριν από δύο χρόνια. Όπως χαρακτηριστικά είπε «την ημέρα εκείνη, παρουσία του Πρόεδρου Barreda, δήλωσα ότι η μονάδα αυτή πρόκειται να είναι προηγμένη τόσο τεχνολογικά όσο και περιβαλλοντικά και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ανάπτυξης τόσο του Puertollano όσο και της ευρύτερης περιοχής».

«Είναι σε όλους μας ορατό ότι σήμερα η IBERDROLA παραμένει συνεπής στις δεσμεύσεις της και ότι το στοίχημα μας να καινοτομήσουμε στην περιοχή αυτή φαίνεται να το κερδίζουμε. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με το οποίο ενισχύεται ο ρόλος του Puertollano ως μία διεθνή ενεργειακή πόλη και της Castilla-La Mancha ως σημείο αναφοράς για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στην Ισπανία», πρόσθεσε ο κ. Galan.  

Η μονάδα αυτή αποτελεί ένα παράδειγμα αφοσίωσης στις νέες τεχνολογίες για την IBERDROLA RENOVABLES ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει 60 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή αυτή. Για την κατασκευή της μονάδας απασχολήθηκαν κατά μέσω όρο 200 εργάτες με τον αριθμό αυτό να ανέρχεται στους 650 στο διάστημα κορύφωσης των εργασιών.  

Η εν λόγω εγκατάσταση διαθέτει έκταση συλλογής ηλιακής ενέργειας συνολικού εμβαδού 290.000 μ2 το οποίο εκτίνεται σε οικόπεδο 150 εκταρίων και αποτελείται από 352 παραβολικούς-κυλινδρικούς συλλέκτες με 120.000 παραβολικά κάτοπτρα και 13.000 απορροφητικούς σωλήνες. Η μονάδα αυτή θέτει την Castilla-La Mancha στο προσκήνιο της ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας ενισχύοντας παράλληλα την κυρίαρχη θέση της Ισπανίας στον τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.    
  
Η IBERDROLA RENOVABLES είναι ο κύριος παραγωγός καθαρής ενέργειας της Castilla-La Mancha έχοντας επενδύσει έως σήμερα πάνω από € 2,4 δις. Η εγκατεστημένη ισχύς της εταιρείας ανέρχεται σε 1.930 MW στην περιοχή: 1.835 MW προέρχονται από τα 54 Αιολικά Πάρκα (26 στην Albacete, 14 στην Cuenca, 13 στην Guadalajara, και ένα στο Toledo), και 95 MW προέρχονται από μικρότερης δυναμικότητας υδροηλεκτρικές μονάδες.

Η εταιρεία έχει δημιουργήσει πάνω από 500 θέσεις εργασίας στην Castilla-La Mancha από την έναρξη δραστηριότητας στην περιοχή το 1999 εκ των οποίων 334 θέσεις είναι της εταιρείας ενώ οι υπόλοιπες 200 θέσεις έχουν δημιουργηθεί μέσω συμβάσεων υπεργολαβίας με εταιρείες της περιοχής.

Επιπλέον, η IBERDROLA RENOVABLES κατασκευάζει μια μονάδα παραγωγής βιομάζας ισχύος 2MW στη Corduente (Guadalajara) η οποία θα τροφοδοτείται από δασικά απόβλητα του Εθνικού Πάρκου του Alto Tajo. Πέρα από την παραγωγή ενέργειας, η εν λόγω μονάδα θα παρέχει τη δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.     

Η IBERDROLA RENOVABLES το πρώτο τρίμηνο του 2009 ενίσχυσε τη θέση της ως παγκοσμίου ηγέτη στην αιολική ενέργεια αφού στη λήξη της περιόδου η συνολική εγκατεστημένη ισχύ ανερχόταν σε 9.624 MW, η μεγαλύτερη συνολικά, ενώ το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας είναι το μεγαλύτερο του κλάδου με 56.000 MW*.  

* Περιλαμβάνει και 10.000 MW της Gamesa μέσω της στρατηγικής συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ της Iberdrola Renovables και της Gamesa Energía