Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα θα πραγματοποιήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στις 15 – 16 Μαΐου, όπου και θα πραγματοποιήσει κύκλο συνομιλιών με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Κύριο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι η διαμάχη μεταξύ της ιταλικής ενεργειακής εταιρίας ENI και της ρωσικής εταιρίας διακίνησης φυσικού αερίου Gazprom, για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου South Stream.
Διήμερη επίσκεψη στη  Μόσχα θα πραγματοποιήσει ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στις 15 – 16 Μαΐου, όπου και θα πραγματοποιήσει κύκλο συνομιλιών με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Κύριο θέμα στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι η διαμάχη μεταξύ της ιταλικής ενεργειακής εταιρίας ENI και της ρωσικής εταιρίας διακίνησης φυσικού αερίου Gazprom, για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου South Stream.

Συγκεκριμένα η ΕΝΙ διεκδικεί ποσοστό επί των πωλήσεων του φυσικού αερίου στην Ιταλία. Οι δύο εταιρίες έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή του αγωγού, από το 2007.

Η επίσκεψη του κ. Μπερλουσκόνι στη ρωσική πρωτεύουσα είχε προγραμματισθεί για τις αρχές Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό στην περιοχή Αμπρούζο.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από τον αγωγό «South Stream» και η Βουλγαρία, η οποία ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει φυσικό αέριο τόσο από τη Ρωσία, όσο και από την Κασπία και τη Μέση Ανατολή, μέσω των σχεδίων για την κατασκευή του αγωγού «Ναμπούκο».