H Centrica, μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε εχθές την απόκτηση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της British Energy που κατείχε ως τώρα η γαλλική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού EDF. Το αντίτιμο της μεταβίβασης των μετοχών ορίστηκε στα 2,25 δις στερλίνες, εκ των οποίων τα μισά θα καταβληθούν τοις μετρητοίς.
H Centrica, μεγαλύτερη εταιρεία παροχής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου,  ανακοίνωσε εχθές την απόκτηση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της British Energy που κατείχε ως τώρα η γαλλική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού EDF. Το αντίτιμο της μεταβίβασης των μετοχών ορίστηκε στα 2,25 δις στερλίνες, εκ των οποίων τα μισά θα καταβληθούν τοις μετρητοίς.              

Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από την μεταβίβαση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της βελγικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρισμού SPEαπό την βρετανική εταιρεία φυσικού αερίου στον κρατικό ενεργειακό κολοσσό της Γαλλίας. Με την συμφωνία αυτή η EDFχάνει το 10% των 12,4 δις στερλινών που κατέβαλε πέρυσι για την BritishEnergy. Θεωρείται πιθανόν η EDF, υπό το βάρος των χρεών της, να αποσυρθεί από τον χώρο της διανομής ηλεκτρισμού στην Βρετανία. Αντίθετα, με την εξαγορά των συγκεκριμένων μετοχών, η Centrica δραστηριοποιείται για πρώτη φορά στον χώρο της πυρηνικής ενέργειας.

Στις αρχικές διαπραγματεύσεις των δύο μερών, το περασμένο καλοκαίρι, η Centricaείχε καταλήξει σε μη δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά του 25% της BritishEnergy από την EDF έναντι 3,1 δις στερλινών. Όμως, η μεγάλη πτώση των ενεργειακών τιμών που μεσολάβησε από τότε εώς σήμερα οδήγησε σε έντονες διαφωνίες, καθώς η BritishEnergy εμφάνιζε, πλέον, αμφίβολες προοπτικές για κέρδη. Το  αποτέλεσμα ήταν, συνεπώς, η ολοκλήρωση της συμφωνίας να μην επιτυγχάνεται όλο αυτό το διάστημα.  

Η EDF, η οποία τον περασμένο χρόνο πραγματοποίησε σειρά φιλόδοξων εξαγορών διεθνώς, υφίσταται πιέσεις και λόγω της εκτόξευσης του κόστους κατασκευής του νέου πυρηνικού της αντιδραστήρα νέας γενιάς στην Φινλανδία. Εκτιμάται ότι τόσο τα χρέη της, όσο και η προσπάθειά της να εξασφαλίσει μεγαλύτερη ρευστότητα, ώστε να συμμετάσχει στην παρατηρούμενη παγκοσμίως «πυρηνική αναγέννηση», θα οδηγήσουν την γαλλική εταιρεία σε περαιτέρω πωλήσεις περιουσιακών της στοιχείων.