Τρεις ξένες εταιρίες έλαβαν άδεια από το Κουρδιστάν να αρχίσουν έρευνες για εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα από 1ης Ιουνίου, όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση στην ημιαυτόνομη περιοχή. Η Κουρδική κυβέρνηση ανέφερε ότι θα εξάγει περίπου 60.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην Τουρκία από το κοίτασμα Τάουκε, κοντά στην πόλη Ντοχούκ, περίπου 460 βόρεια της Βαγδάτης.
Τρεις ξένες εταιρίες έλαβαν άδεια από το Κουρδιστάν να αρχίσουν έρευνες για εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα από 1ης Ιουνίου, όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση στην ημιαυτόνομη περιοχή.

Η Κουρδική κυβέρνηση ανέφερε ότι θα εξάγει περίπου 60.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως στην Τουρκία από το κοίτασμα Τάουκε, κοντά στην πόλη Ντοχούκ, περίπου 460 βόρεια της Βαγδάτης.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Φυσικών Πόρων της περιφερειακής κυβέρνησης την Κυριακή η κουρδική περιοχή θα εξάγει περίπου 100.000 αργού πετρελαίου την ημέρα τον επόμενο μήνα από δύο κοιτάσματα. Κούρδοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι συμφωνίες είναι νόμιμες και ότι δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Χουσεΐν αλ Σαχριστάνι σε χθεσινές δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Ιρακίγια  η χώρα του θεωρεί «παράτυπες και παράνομες» τις συμφωνίες αυτές τονίζοντας ότι: «το υπουργείο Πετρελαίου είναι το αρμόδιο σώμα για αυτές τις συμφωνίες και οιαδήποτε συμφωνία πρέπει να παρουσιάζεται στο υπουργείο»