Συνεχίζονται οι Διαδηλώσεις Εναντίον της Εκμετάλλευσης Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων στον Αμαζόνιο

Συνεχίζονται οι Διαδηλώσεις Εναντίον της Εκμετάλλευσης Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων στον Αμαζόνιο
Energia.gr
Τετ, 13 Μαΐου 2009 - 16:01
Πλήθος διαδηλωτών διαμαρτύρονται τις τελευταίες εβδομάδες στο Περού για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και απειλούν να διακόψουν τη ροή πετρελαίου από το βόρειο Περού, δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Αντόνιο Μπρακ. Οι διαδηλωτές ζητούν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τα διατάγματα που εναρμονίζουν τη νομοθεσία στο Περού με τις διατάξεις της πρόσφατα συναφθείσας συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ
Πλήθος διαδηλωτών διαμαρτύρονται τις τελευταίες εβδομάδες στο Περού για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου και απειλούν να διακόψουν τη ροή πετρελαίου από το βόρειο Περού, δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας Αντόνιο Μπρακ.

Οι διαδηλωτές ζητούν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τα διατάγματα που εναρμονίζουν τη νομοθεσία στο Περού με τις διατάξεις της πρόσφατα συναφθείσας συμφωνίας «ελεύθερου εμπορίου» με τις ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό οι ξένες εταιρείες θα αποκτήσουν τον έλεγχο μεγάλων εκτάσεων στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου προκαλώντας ανεπανόρθωτες ζημίες στο οικοσύστημα και θα εκθέσει απομονωμένες φυλές στη ζούγκλα σε νέες ασθένειες.

«Σε ορισμένες περιοχές κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διότι οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει τις εγκαταστάσεις άντλησης πετρελαίου 5 και 6», είπε ο Μπρακ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην υποδομή της κρατικής εταιρίας ενέργειας Petroperu.

Στέλεχος της εταιρίας αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις ερωτηθείς σχετικά με το εάν οι σταθμοί απάντλησης πετρελαίου λειτουργούν.

Η κυβέρνηση του Περού, η οποία έχει κηρύξει μειοδοτικούς διαγωνισμούς και έχει προβεί σε συνάψεις 13 συμβολαίων για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων σε πολλά τμήματα της χώρας εφέτος, δέχεται σφοδρή κριτική από οικολογικές οργανώσεις και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ τον Ιούλιο η κυβέρνηση πρόκειται να προκηρύξει διαγωνισμούς και να ανακοινώσει συμβόλαια για άλλα τουλάχιστον 12 κοιτάσματα.

Οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι που ανακαλύπτονται στο Περού κατά το νόμο υπάγονται στην εθνική κυβέρνηση και όχι στην δικαιοδοσία των τοπικών αυτοδιοικήσεων.

Ανυποχώρητος στα αιτήματα των διαδηλωτών φέρεται ο υπουργός Περιβάλλοντος τονίζοντας ότι: «Η κυβέρνηση δε θα κάνει καμιά αλλαγή. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας».