Υστερα από σχεδόν ένα χρόνο συνεχούς μείωσης της παραγωγής του, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για πρώτη φορά μετά την τιμή ρεκόρ των 147 δολαρίων το βαρέλι του περασμένου Ιουλίου. Η τελευταία έκθεση του καρτέλ για την αγορά πετρελαίου δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, μετά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου πάνω από το φράγμα των 60 δολαρίων το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου
Υστερα από σχεδόν ένα χρόνο συνεχούς μείωσης της παραγωγής του, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου για πρώτη φορά μετά την τιμή ρεκόρ των 147 δολαρίων το βαρέλι του περασμένου Ιουλίου.

Η τελευταία έκθεση του καρτέλ για την αγορά πετρελαίου δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, μετά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου πάνω από το φράγμα των 60 δολαρίων το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου εξαμήνου και 85% πάνω από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου (32 δολάρια το βαρέλι).

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ΟΠΕΚ, που καλύπτει πάνω από το ένα τρίτο των πετρελαϊκών αναγκών του πλανήτη, υποστηρίζει ότι κατάφερε να αποτρέψει με επιτυχία μία πλήρη κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου. Ωστόσο, το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών αναφέρει ότι δεν κατάφερε να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής, όπως είχε δεσμευθεί να πράξει μετά την τελευταία διάσκεψη των χωρών-μελών του που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο.

Η αύξηση της παραγωγής κατά 220.000 βαρέλια ημερησίως, αν και ιδιαίτερα μικρή σε σχέση με τη μέση ημερήσια παραγωγή η οποία ανέρχεται στα 25,8 εκατ. βαρέλια, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση του ΟΠΕΚ για μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 800.000 με 900.000 βαρέλια από τον Μάρτιο έως τον Μάιο. Η παραγωγή του Ιράκ, που δεν συμπεριλαμβάνεται στον μέσο όρο του καρτέλ, παρέμεινε αμετάβλητη στα 2,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Παρά τις προσεχτικές κινήσεις του ΟΠΕΚ, θεωρείται μάλλον απίθανο να υπάρξουν επιθετικές κινήσεις από πλευράς του καρτέλ για αύξηση της τιμής του πετρελαίου σε επίπεδα της τάξεως των 75 δολαρίων το βαρέλι, η οποία αποτελούσε βασική επιδίωξη της Σαουδικής Αραβίας. Πολλοί θεωρούν ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ θα παραμείνει αμετάβλητη και μετά την προσεχή διάσκεψη των χωρών-μελών του καρτέλ που θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες. Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να προεξοφληθεί λόγω των ιδιαίτερα ασταθών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.

Ο ΟΠΕΚ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, καθώς τα αποθέματα των αναπτυγμένων χωρών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, δείχνοντας ότι υπάρχει πλεόνασμα, ενώ η πρόσφατη ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου μπορεί να αποδίδεται σε μία υπολανθάνουσα αισιοδοξία για την πορεία των αμερικανικών τραπεζών, παρά στη βελτίωση του κλίματος στην πετρελαϊκή αγορά.

Το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών γνωρίζει καλά ότι θα πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες, προκειμένου να συμμορφωθούν τα μέλη του τουλάχιστον στο 80% του στόχου της μείωσης της παραγωγής της τάξεως των 4,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ποσοστό, ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αμπντάλα Σαλέμ Ελ-Μπατρί, είχε δηλώσει ότι απαιτείται 100% συμμόρφωση προκειμένου να υπάρξει εξισορρόπηση της αγοράς.

Οσο περισσότερο αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, τόσο περισσότερο αυξάνεται και ο πειρασμός για τα μέλη του ΟΠΕΚ να μη συμμορφωθούν με την απόφαση, προκειμένου να επωφεληθούν από τις συνθήκες και να αυξήσουν τα έσοδά τους. Την κατεύθυνση αυτή ακολουθούν ήδη το Ιράν, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του καρτέλ και η Αγκόλα, που είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος παραγωγός του ΟΠΕΚ.

Αυτή την εβδομάδα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας θα ανακοινώσει τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα και τη ζήτηση πετρελαίου, γεγονός που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην πορεία της τιμής όσο και στις προσεχείς αποφάσεις του ΟΠΕΚ για την παραγωγή του.

Κρίσιμες αποφάσεις

Αυτή την εβδομάδα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας θα ανακοινώσει τα νέα στοιχεία για τα αποθέματα και τη ζήτηση πετρελαίου, γεγονός που αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην πορεία της τιμής όσο και στις προσεχείς αποφάσεις του ΟΠΕΚ για την παραγωγή του.

(Από την εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ/FINANCIAL TIMES, 14/05/2009)