«Είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε το σύνολο των ποσοτήτων από το Σαχ Ντενίζ 2», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, μιλώντας στην σήμερα στη Μόσχα στην τηλεόραση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Καθώς το συγκεκριμένο υπεράκτιο κοίτασμα αποτελεί ως τώρα την μόνη πιθανή βάση ενεργειακών πόρων για τον αγωγό Nabucco, η δήλωση του Ρώσου αξιωματούχου δείχνει την πρόθεση της χώρας του να αντιδράσει με τολμηρές κινήσεις σε κάθε προσπάθεια παράκαμψής της στις διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις, ακόμη και στερώντας τον Nabucco από πηγές.

«Είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε το σύνολο των ποσοτήτων από το Σαχ Ντενίζ 2», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, μιλώντας στην σήμερα στη Μόσχα στην τηλεόραση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Καθώς το συγκεκριμένο υπεράκτιο κοίτασμα αποτελεί ως τώρα την μόνη πιθανή βάση ενεργειακών πόρων για τον αγωγό Nabucco, η δήλωση του Ρώσου αξιωματούχου δείχνει την πρόθεση της χώρας του να αντιδράσει με τολμηρές κινήσεις σε κάθε προσπάθεια παράκαμψής της στις διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις, ακόμη και στερώντας  τον Nabucco από πηγές.

Πραγματικά, ο κ. Μεντβέντεφ τόνισε ιδιαίτερα ότι το δίκτυο της Gazprom είναι η «καταλληλότερη» οδός για το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, δήλωση η οποία συμπίπτει χρονικά με την υπογραφή σήμερα στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, συμφωνιών με την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βουλγαρία για την κατασκευή των τμημάτων του αγωγού South Stream που θα διέρχονται από τα εδάφη των ως άνω χωρών.

Το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ είναι, σήμερα, το μοναδικό ώριμο απόθεμα ώστε να θεωρείται βάση ενεργειακών πόρων για τη σύναψη συμβολαίων για τον αγωγό Nabucco, που προωθείται από την Ε.Ε και τις ΗΠΑ, όπως είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα στο Μπακού, ο αντιπρόεδρος αρμόδιος για τον τομέα φυσικού αερίου στη νορβηγική StatoilHydro, Olav Skalmeraas. Υπενθυμίζεται ότι η StatoilHydro επιβλέπει την εμπορία καυσίμων από το Σαχ Ντενίζ 2.


Τον προηγούμενο μήνα, ο Βαγκίφ Αλίεφ, γενικός διευθυντής του τμήματος επενδύσεων της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας του Αζερμπαϊτζάν Socar, είχε πει ότι η εταιρία σχεδιάζει να διαπραγματευθεί εντός του Μαΐου συμφωνία για να ξεκινήσει, το 2010, την πώληση φυσικού αερίου στη Ρωσία. Είχε τότε διευκρινίσει ότι οι εταίροι της Socar στο Σαχ Ντενίζ 2, συμπεριλαμβανομένων της νορβηγικής StatoilHydro, της βρετανικής BP και της ρωσικής Lukoil, δεν θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις. Όσον αφορά την παραγωγή της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του Σαχ Ντενίζ αυτή ενδέχεται να ανέλθει ετησίως στα 12 έως 14 bcm φυσικού αερίου, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στις 18 Απριλίου.

Η παραγωγή φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν ανήλθε, το 2007, σε 10,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη Στατιστική Επισκόπηση της Παγκόσμιας Ενέργειας της BP Plc. Αναφερόμενος, επίσης, στην συμφωνία της Gazprom με την ιταλική Eni, τον βασικό εταίρο του κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου της Ρωσίας στον South Stream, ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι δεν θέτει περιορισμούς στην ιταλική εταιρία ως προς τους πιθανούς πελάτες της για φυσικό αέριο.

Στην περίπτωση που μέσω του αγωγού διέρχονται 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, η Eni θα μπορεί να πουλά 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, πρόσθεσε.

"Εισερχόμαστε σε νέα φάση της υλοποίησης του προγράμματος και σε εταιρικό επίπεδο θα επιταχύνουμε την ετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας και στη συνέχεια την περιεκτική μελέτη βιωσιμότητας και μετά θα αρχίσει η πέμπτη φάση", είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, τονίζοντας ότι η Gazprom διαθέτει αρκετό αέριο για τον South Stream, ακόμη και χωρίς το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Όσον αφορά την παραγωγή και τις εξαγωγές της Gazprom, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εκτίμησε ότι θα μειωθούν, πιθανώς, φέτος κατά 10%, φτάνοντας στα 495 δισεκατομμύρια και 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αντίστοιχα, ενώ προέβλεψε ότι η τιμή εφέτος θα υποχωρήσει κάτω από τα 300 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα.