Ρωσικό Ενδιαφέρον για Χρηματοδότηση του Εκσυγχρονισμού του Ουκρανικού Δικτύου Φυσικού Αερίου

Ρωσικό Ενδιαφέρον για Χρηματοδότηση του Εκσυγχρονισμού του Ουκρανικού Δικτύου Φυσικού Αερίου
energia.gr
Δευ, 18 Μαΐου 2009 - 18:17
Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, συνεισφέροντας, μάλιστα, και οικονομικά στην διαδικασία, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Ενέργειας. Η ρωσική πλευρά εκτιμά ότι για τον εκσυγχρονισμό θα χρειαστούν γύρω στα 16 δις δολ., πολύ πιο πάνω από τους υπολογισμούς των Ουκρανών υπευθύνων.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, συνεισφέροντας, μάλιστα, και οικονομικά στην διαδικασία, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού Ενέργειας.

Η ρωσική πλευρά εκτιμά ότι για τον εκσυγχρονισμό θα χρειαστούν γύρω στα 16 δις δολ., πολύ πιο πάνω από τους υπολογισμούς των Ουκρανών υπευθύνων. Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη σχετική συμφωνία Ε.Ε. – Ουκρανίας έχει εγείρει έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της Μόσχας. «Άκουσα την Ουκρανή πρωθυπουργό να κάνει λόγο για 5 με 6 δις ευρώ. Σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις, το ποσό πρέπει να είναι διπλάσιο», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους στην ρωσική πρωτεύουσα ο Υπουργός Ενέργειας της χώρας κ. Sergei Shmatko.

Όσον αφορά την διακήρυξη της 23ης Μαρτίου που υπέγραψαν στις Βρυξέλλες η Ε.Ε. και η Ουκρανία, ο κ. Shmatko δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να την προσυπογράψει, καθώς πρόκειται για «διμερή συμφωνία» και, άρα, δεν βλέπει τον λόγο ώστε η Ρωσία να κάνει κάτι τέτοιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την υπογραφή της συγκεκριμένης διακήρυξης, ο Ρώσος πρωθυπουργός κ. Πούτιν προειδοποίησε ότι η Μόσχα «θα αναθεωρήσει» τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι αν η Ρωσία δεν συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, τότε τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ευρώπη θα πρέπει να αναμένουν αυξήσεις στις τιμές του αγαθού.

Αργότερα, Κίεβο και Βρυξέλλες δήλωσαν ότι πιθανή συμμετοχή της Ρωσίας στην διαδικασία του εκσυγχρονισμού του ουκρανικού δικτύου θα ήταν ευπρόσδεκτη.