Πιθανή θεωρείται η ανανέωση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της μεγαλύτερης ιδιωτικής πετρελαϊκής εταιρεία της Ρωσίας, LUKoil στην ιρακινή πετρελαιοπηγή West Qurna 2 στο νότιο Ιράκ, σύμφωνα με Ιρακινό κοινοβουλευτικό. Η West Qurna 2, η οποία θεωρείται ως μια από τις πλέον πολύτιμες πετρελαιοπηγές της χώρας, έχει αποθέματα που εκτιμώνται στα 6 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Πιθανή θεωρείται η ανανέωση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της μεγαλύτερης ιδιωτικής πετρελαϊκής εταιρεία της Ρωσίας, LUKoil στην ιρακινή πετρελαιοπηγή West Qurna 2 στο νότιο Ιράκ, σύμφωνα με Ιρακινό κοινοβουλευτικό.

Η West Qurna 2, η οποία θεωρείται ως μια από τις πλέον πολύτιμες πετρελαιοπηγές της χώρας, έχει αποθέματα που εκτιμώνται στα 6 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Αν υπογραφεί το συγκεκριμένο συμβόλαιο, η LUKoil θα αναλάβει δικαιώματα εκμετάλλευσης 4,8 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και 56,4 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, ενώ το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται πως θα φτάσει στα 4 δισ. δολάρια.

Όπως δήλωσε ο Αλί Χουσεΐν Μπάλο, πρόεδρος της επιτροπής πετρελαίου και αερίου της ιρακινής βουλής σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο Novosti, «Πιστεύουμε πως το συμβόλαιο με τη LUKoil θα επανεξεταστεί μεν, αλλά η εταιρεία στο τέλος θα αποφασίσει να το ανανεώσει και να προχωρήσει σε περαιτέρω επενδύσεις»

Άλλες ενδιαφερόμενες για την απόκτηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της West Qurna 2 είναι η Chevron και η Total, αν και εκτιμάται πως η LUKoil θα υπερισχύσει.

Η ρωσική εταιρεία είχε εμπλακεί στην πρώτη φάση ανάπτυξης και εκμετάλλευσης της πετρελαιοπηγής και είχε υπογράψει συμφωνία με το καθεστώς Μπάαθ για τη δεύτερη, ωστόσο η συμφωνία «πάγωσε» το 2002, με την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν.