Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης εκδήλωσης που διοργάνωσε εχθές, Τρίτη 19 Μαΐου, το ΙΕΝΕ στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια. Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα, η οποία είχε τίτλο: «Η Πυρηνική Επιλογή για την ΝΑ. Ευρώπη: Μία Κριτική Προσέγγιση», εκλήθησαν να σκιαγραφήσουν την σημερινή θέση και τις προοπτικές της πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πυρηνικής ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης εκδήλωσης που διοργάνωσε εχθές, Τρίτη 19 Μαΐου, το ΙΕΝΕ στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια. Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα, η οποία είχε τίτλο: «Η Πυρηνική Επιλογή για την ΝΑ. Ευρώπη: Μία Κριτική Προσέγγιση», εκλήθησαν να σκιαγραφήσουν την σημερινή θέση και τις προοπτικές της πυρηνικής ενέργειας στην περιοχή. Στην ημερίδα, η οποία είχε την μορφή workshop και πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Sheraton Sofia, συμμετείχαν περί τους 60 ειδικούς επιστήμονες, τεχνικούς και policymakers από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ελλάδα.

Κατά την διάρκεια του workshop αναλύθηκαν οι πιθανότητες που υπάρχουν ώστε η πυρηνική ενέργεια να καταλάβει μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα των Βαλκανίων μέσα στην επόμενη δεκαπενταετία. Εκτενής αναφορά έγινε, επίσης, στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις παραγωγής, αλλά και στον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην ενεργειακή ασφάλεια. Εξετέθησαν, επίσης, τα ζητήματα ασφάλειας που εγείρονται από την χρήση της πυρηνικής ενέργειας, καθώς και στο πώς αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη σε κάθε μία χώρα-μέλος της Ε.Ε. το θέμα αυτό. Παράλληλα, αναλύθηκε το ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά την πυρηνική ενέργεια.

Ένας από τους βασικούς σκοπούς του workshop ήταν η πληροφόρηση του ΙΕΝΕ γύρω από την πυρηνική ενέργεια στην ΝΑ Ευρώπη, με εκτιμήσεις και συμπεράσματα που θα συμπεριληφθούν στην μελέτη που εκπονεί αυτήν την περίοδο το Ινστιτούτο με τίτλο “South East Europe Energy Outlook”. Η μελέτη του ΙΕΝΕ φιλοδοξεί να καλύψει όλες τις πτυχές του ενεργειακού μείγματος, αλλά και να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η μελέτη αναμένεται να εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2009.

Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν η καθεμία διαφορετική στάση στα πλαίσια του διαλόγου για την πυρηνική ενέργεια, πράγμα το οποίο κατέστη εμφανές και κατά την διάρκεια της ημερίδας. Ενώ στην Ελλάδα, τόσο οι αρχές και τα κόμματα, όσο και η κοινή γνώμη παραμένουν σταθερά αντίθετες στην χρήση πυρηνικής ενέργειας, η Βουλγαρία και η Ρουμανία εμφανίζουν την ακριβώς αντίστροφη εικόνα. Οι δύο τελευταίες χώρες, ισχυρά προπύργια της πυρηνικής ενέργειας στα Βαλκάνια, σχεδιάζουν την επέκταση των σχετικών τους υποδομών, θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη μορφή ενέργειας είναι οικονομικώς συμφέρουσα, αλλά και φιλική προς το περιβάλλον. Η Τουρκία και η Αλβανία (η τελευταία από κοινού με την Κροατία) προτίθενται, επίσης, να εισέλθουν στο «κλαμπ» των χωρών που παράγουν ηλεκτρισμό από πυρηνική ενέργεια.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξαν και νέες εξελίξεις, όπως η ανακοίνωση του ενδεχομένου κατασκευής νέας μονάδας στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι, σύμφωνα με τον κ. Rasho Purvanov, Διευθυντή Λειτουργίας του σταθμού. Σκοπός της παρέμβασης του κ. Purvanov ήταν η προώθηση της συγκεκριμένης δράσης και η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Το σχέδιο είναι τεχνικά υλοποιήσιμο και ο σταθμός πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να το φιλοξενήσει. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ήδη υπάρχουσα εκτενή υποδομή, το κόστος κατασκευής υπολογίζεται στο μισό σε σχέση με την δημιουργία σταθμού σε μία εντελώς νέα τοποθεσία, σύμφωνα με τον κ. Purvanov.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας & Ενέργειας της Βουλγαρίας και με χορηγία του energia.gr.