Σε ύφεση περιήλθε και η νορβηγική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο, για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, το ΑΕΠ της χώρας -εξαιρουμένης της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και της ποντοπόρου ναυτιλίας- συρρικνώθηκε κατά 1% στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, κυρίως εξαιτίας της δραματικής μείωσης των επενδύσεων στο μεταποιητικό τομέα.

Σε ύφεση περιήλθε και η νορβηγική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο, για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, το ΑΕΠ της χώρας -εξαιρουμένης της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και της ποντοπόρου ναυτιλίας- συρρικνώθηκε κατά 1% στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, κυρίως εξαιτίας της δραματικής μείωσης των επενδύσεων στο μεταποιητικό τομέα.

Ήταν το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο οικονομικής συρρίκνωσης, εξέλιξη που θεωρείται απόδειξη ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας προοιωνίζεται περισσότερες μειώσεις επιτοκίων.

Το συνολικό ΑΕΠ της Νορβηγίας υποχώρησε κατά 0,4% στο πρώτο τρίμηνο, ήταν όμως καλύτερο από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Για να στηρίξει την οικονομία ώστε να αντεπεξέλθει της ύφεσης, η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει μειώσει έξι φορές τα επιτόκια -συνολικά κατά 425 μονάδες βάσης- στο 1,5%, ενώ προβλέπεται περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ", 20/05/2009)